|

Cumhuriyet'te çarpıcı Sarıgül analizi

Sarıgül'ün seçim startı konvoyunun değerlendirildiği Analiz köşesinde Sarıgül için "hitaplarında içinde ''Allah'' geçmeyen cümlesi neredeyse hiç yok" yorumu dikkat çekti.

YENİSAFAK.COM.TR / Seçim2014
00:00 - 16/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 11:52 - 16/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhuriyet'te çarpıcı Sarıgül analizi
Cumhuriyet'te çarpıcı Sarıgül analizi

Cumhuriyet Gazetesi Analiz köşesinde Sarıgül ve son konvoyu değerlendirildi. Sarıgül toplum üzerinde bıraktığı izlenim üzerine yapılan değerlendirmede "Ecevit''te dahi görmediğimiz ölçüde sıkça kullanarak anımsatıyor. Hitaplarında içinde ''Allah'' geçmeyen cümlesi neredeyse hiç yok" yorumu yapıldı.

Utku Çakırözer'in kaleme aldığı analizden bir bölüm;

Keşan ve Yenimuhacir''de otobüsünün tepesinden yaptığı konuşmalar, Sarıgül''ün siyasi söylemi ve kampanya stratejisi hakkında önemli ipuçları verdi. Aldığımız notlardan öne çıkanlar şunlar: Hemşeri ağına güveniyor: ''Sarıgül rüzgârı''nın örgütçülüğünde ve sosyal ağ mühendisliğinde yatıyor. İstanbul''daki tüm hemşeri dernekleriyle 24 saat iç içe. Onların düğünüyle, cenazesiyle, hastasıyla, Şişli''nin derdi gibi ilgileniyor.

Dini vurgular Ecevit''ten ileri: İnançlara saygılı laiklik anlayışını, dini vurguları (cami-cemevi, muharrem-ramazan, başı açık-örtülü) o söylemin mimarı Ecevit''te dahi görmediğimiz ölçüde sıkça kullanarak anımsatıyor. Hitaplarında içinde ''Allah'' geçmeyen cümlesi neredeyse hiç yok.

CHP yerine merkez söylem: Konuşmalarında CHP sadece diğer partilerin arasında gündeme geliyor. Sosyal demokrat üslup yerine daha ''merkez parti'' söylemi ön planda. Özellikle Özal dönemine sık referans veriyor.

İktidara cılız eleştiri: Kampanyasını özellikle ideolojiden uzak bir temele kuruyor. İktidar eleştirisi güçlü değil. Dinlediğim iki konuşmasından AKP''ye -parti ya da lider ismi vermeksizin- en ciddi eleştirisi ''Yüzde 50''si benim, gerisinin Allah belasını versin, demeyeceğiz'' sözleri.

Gezi''ye uzak: Sarıgül hareketi Gezi Direnişi konusunda çok net değil.


11 yıl önce