|

Gurbetçi oyları havadan gelecek

2014 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışında yaşayan vatandaşların oy kullanması için gerekli hazırlıklar sürüyor. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, gurbetçi oylarının Türkiye'ye zamanında ulaştırılması için gerekirse özel uçak bile gönderilebileceğini belirtti

Fazlı Şahan
00:00 - 12/08/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:24 - 11/08/2013 Pazar
Yeni Şafak
Gurbetçi oyları havadan gelecek
Gurbetçi oyları havadan gelecek

Hükümet, 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gurbetçi vatandaşların oyları için teyakkuza geçti. Seçimlerin ikinci tura sarkma ihtimali ve aradaki 15 günlük sürenin kısa olması nedeniyle gurbetçi oylarının Türkiye'ye getirilmesi konusunda sorun yaşanabileceğinden endişe ediliyor. İkinci tur için yurtdışında kullanılacak oyların Türkiye'ye zamanında ulaştırılmasının önemine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 'Gerekirse özel uçak bile kullanırız. Vatandaşlarımızın rahat şekilde oy kullanması için gereken bütün tedbirleri alıyoruz' dedi.

KONSOLOSLUK DIŞINDA OY KULLANMA İMKANI

Yetkili kuruluşlarla konuyu değerlendiren Bozdağ, 'Vatandaşlarımız konsolosluklarda oy kullanabilecek. Ancak bazı ülkelerde ise konsolosluk dışında da oy kullanılması imkanı sağlanacak. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın oy kullanması için hükümet olarak YSK'ya her türlü desteği vereceğimizi ifade ettik. Hükümet olarak bu konuda gerek bütün tedbirleri alma konusunda kararlıyız' diye konuştu.

AK Parti, cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki iki tur arasındaki sürenin 15 günden 30 güne çıkartılmasını önerdi ancak muhalefet bu teklife olumsuz yanıt verdi. Bu durumda sürenin 30 güne çıkartılması için anayasa değişikliği gerekiyor. 2014 seçimlerinde cumhurbaşkanı adaylarından herhangi biri salt çoğunluğu sağlayamazsa en çok oy alan iki isim ikinci turda Çankaya için yarışacak.

KAYITLARI YAPTIRIN

Bozdağ, gurbetçi vatandaşlardan, oy kullanabilmeleri için kayıt yaptırmalarını da istedi. Bu konuda konsolosluklar aracılığıyla çağrı da yapıldı. Yurtdışı Seçmen Kütüğünde yer almanın tek yolunun, yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise konsolosluklara başvurarak adres beyanında bulunmak olduğu vurgulanırken, 'Yurtdışında yaşayan ve seçmen niteliğine sahip olan vatandaşlarımız, evvelce adres beyanında bulunmuşlarsa, Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olup olmadıklarını, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'nın internet sitesinden kontrol edebilirler' denildi.

Kütükte ismi olmayanlardan, konsolosluklara şahsen başvurarak 'Adres Beyan Formu' doldurmaları istendi. Bu form, nüfus cüzdanlarının fotokopisiyle birlikte posta yoluyla Büyükelçilik konsolosluk şubesine gönderecek.

Oy torbaları Yurtdışı Kurulu'na

Yurtdışındaki vatandaşların oy erme işlemleri konusundaki yetki YSK'da bulunuyor. Gurbetçilerin oy verme işlemleri seçimden 45 gün önce başlayabilecek. Oy verme gün takvimine göre, seçim gününden önceki yedinci gün saat 17.00'ye kadar oy kullanılabilecek. Ancak, yabancı ülkedeki seçmen sayısı gözetilerek oy kullanma gün süresi, Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından kısaltılabilecek. Oy verme işleminin ardından yurtdışından ağzı mühürlü olarak gelen oy torbaları, genel esaslara uygun bir şekilde, Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'nun denetimi altında, sandık kurullarına açtırılarak sayım ve dökümü yaptırılacak ve tutanak altına aldırılacak. Bu tutanaklar esas alınarak birleştirme işlemlerine ilişkin tutanak düzenlenecek ve sonuçlar Ankara İl Seçim Kurulu'na iletilecek. Kurul, yurtdışı sandıklarından gelen sonuçlarla gümrük kapılarından gelen sonuçları birleştirerek, düzenlediği tutanağı seri halde YSK'ya gönderecek.


11 yıl önce