|

MHP'den adaylara ilginç uyarılar

MHP belediye başkan adayları için 152 sayfalık bir 'davranış kuralları' kitapçığı hazırladı. Öneriler şöyle: Gülümseyin, herkesle tokalaşın, pahalı arabayla hava atmayın, azınlık fıkraları anlatmayın, 2 saat hayal kurun, kimseyi bekletmeyin

Milliyet
00:00 - 29/09/2013 Pazar
Güncelleme: 13:10 - 29/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
MHP'den adaylara ilginç uyarılar
MHP'den adaylara ilginç uyarılar

MHP, Mart 2014'teki yerel seçimlerde belediye başkanı adayları için 'Aday El Kitapçığı' hazırladı. 152 sayfalık el kitapçığının, açık hava salon toplantıları, yüz yüzü görüşme ve ev ziyaretleri konusunda önerilerin yer aldığı bölümünde şu ilginç öneriler sıralandı:

* Kimseyi bekletmeyin. Geciktiğinizde özür dileyin.

* Özel görüşmelere yalnız gitmeyin. Yanınızda bir erkek, bir kadın görevli not almalı. 2-3 kişi güvenliği sağlamalı. Bu arkadaşlar konuşmamalı, tepki göstermemeli. Ciddi, iyi giyimli ve bakımlı olmalı. Yumuşak bakışlar, gülümseyen yüzler, nazik davranışlar her saniye oyunuzu artırır.

Herkesle tokalaşın

* Ne çok kötü arabayla fakirlik edebiyatı, ne de pahalı bir araba ile hava atıyormuş görüntüsü vermeyin. Orta sınıf arabayı tercih edin. Uzun konvoylar seçmeni rahatsız eder, gereksiz güç gösterisinden öteye gitmez.

* Gülümseyin, herkesle mutlaka tokalaşın. Tokalaşırken gözlerine bakın ve elini sıkıca tutmayı ihmal etmeyin. Hanımlarda ise onların el uzatmalarını bekleyin. Uzatırlarsa kibarca tokalaşın. İnsanlarla konuşurken gözlerinizi gözlerinden kaçırmayın.

* İkramları mutlaka tadın.

Azınlık hassasiyeti

* Konuşma sırasında ezan okunuyorsa ara verin. Futbol konuşmayın, dini konularda espri yapmayın, azınlıklarla ilgili fıkra anlatmayın.

* Mümkünse diğer parti liderlerini eleştirmeyin. Oy istediniz kişi geçmiş dönem o partiye, lidere oy vermiş olabilir. İktidarı eleştirirken hakaret etmeyin.

* Eleştirileri anlayışla karşılayın. Tartışmaya girmeyin. Terslenen, bağıran, kızanı yanınıza çağırın, yanına gidin. Elini sıkın, gerekirse sarılın. Bağırmak sizi haklı kılmaz, yumuşak ve ılımlı olun.

* Koyu renk elbiselerle, koyu renk gömlek giymeyin. Güvenin ve masumiyetin rengi olan beyaz ya da açık renk gömlek giyin. Traşsız halkın önüne çıkmayın. Pazar günleri kravat takmayın. Seçim boyunca 5-10 toplantıya eşinizle katılın. Eşinizin görüntüsü açık veya kapalı nasıl olursa olsun kadın seçmen kendisinin önemsendiğini hissedecektir.

* Sadece cenazelere taziyeye gitmekle kalmayın, doğum ve evlilikleri de kutlayın. Kendi el yazınızla küçük notlar gönderin.

* STK'larla iyi ilişkiler geliştirin.

* İnterneti önemseyin. Sosyal medya, twitter, facebook'ta kendi sayfalarınızı oluşturun.

* Cep telefonunuzu siz açın, aramaları bizzat siz yapın.

* Çevreye zarar verecek malzemeler kullanmayın.

* İyi bir eş, müşfik bir ebeveyn olduğunuzu göstermek için pazar günleri ailenizle katılabileceğiniz toplantılar tertip edin.

* Seçmen İletişim Merkezleri'nde görevli personelin traşlı ve bakımlı olmaları sağlanmalı. Her ziyaretçiye çay kahve ikramı yapılmalı.

* Basına sitemlerinizi yumuşak bir dille dile getirin. Korkutma, meydan okumadan özellikle kaçının.

2 saat hayal kurun

Kitapçığın, 'Kendiniz İçin' başlıklı bölümünde ise şu öneriler yer aldı:

* Kapalı alanlarda sigara içmeyin. Seçmene sigara bağımlısı olduğunuzu göstermeyin.

* İkramlarda ada, yasemin gibi çayları tercih edin.

* Her gün 1 veya 2 saat yalnız bir odada hayal kurun. Sonra çalışın.

* Vitamin ve antidepresan desteği alın.

* Başaracağınıza inanın.

10 yıl önce