|

100 yıl öncesinden gönderilen not

Titanik faciasında hayatını kaybeden Jeremiah Burke'ün okyanusa attığı kısa veda notu geminin batışından bir yıl kadar sonra Burke'ün ailesinin yaşadığı bölgenin yakınlarındaki Dunkettle sahiline vurdu.

00:00 - 9/03/2012 Cuma
Güncelleme: 21:54 - 8/03/2012 Perşembe
Yeni Şafak
100 yıl öncesinden gönderilen not
100 yıl öncesinden gönderilen not

Dünyayı sarsan Titanik kazasının kurbanlarından İrlandalı Jeremiah Burke'ün 100 yıl önce Titanik'in güvertesinden bir şişenin içinde denize attığı veda notu Dunkettle sahiline vurdu. Not geminin uğradığı son limanda sergileniyor. Cork'a bağlı liman kasabası Cobh'taki (eski adıyla Queenstown) Miras Merkezi'nde özel tekniklerle korumaya alınarak çerçevelenen mesaj, şişesi ve sahibinin fotoğrafıyla birlikte, tarihin en büyük deniz faciasından geriye kalan trajik insan hikayelerinden birini daha gözler önüne seriyor.

Jeremiah Burke, 1912 Nisan'ında ABD'ye gitmek üzere İngiltere'den demir alan dev yolcu gemisine İrlanda'nın güneyindeki Cobh limanından binen 123 yolcudan biriydi. Titanik buz dağına çarpıp okyanusa gömülürken 19 yaşındaki Jeremiah'nin, içindeki kısa veda notuyla birlikte denize attığı küçük şişe zarar görmeden İrlanda kıyılarına ulaştı. Şişedeki veda notu kısa ve özdü: "Titanik'ten, hepiniz hoşçakalın. Cork Glanmire'dan Burke"

12 yıl önce