|

Ağrı kesicilere dikkat!

Günlük hayatta en kolay ulaşılabilecek ilaç gruplarından olan ağrı kesiciler pek çok insanın vazgeçilmezi.

İha
00:00 - 6/03/2012 Salı
Güncelleme: 09:47 - 6/03/2012 Salı
Yeni Şafak
Ağrı kesicilere dikkat!
Ağrı kesicilere dikkat!

Günlük hayatta en kolay ulaşılabilecek ilaç gruplarından olan ağrı kesiciler pek çok insanın vazgeçilmezi. Uzmanlar, ağrı kesici ilaçların bireysel tahminlere göre değil, doktor ve eczacıya danışılarak kullanılması gerektiğini vurgulayarak dikkat edilmesi gerekenleri dile getirdi.

Ağrı kesici ilaçlar bilinçsizce kullanıldığında olumsuz birçok sonuca yol açabiliyor. Uzmanlar, ağrı kesicilerin bazı hastalıklar hariç tedavi edici olmaktan çok semptom gidermeye yönelik ilaçlar olduğunu vurgulayarak, bilinçli ve uygun dozda, doktor ve eczacıya danışılarak kullanılması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar ağrı kesici ilaçlarla ilgili şunları söyledi: “Günlük hayatta en kolay ulaşabileceğimiz ilaç guruplarından olan ağrı kesiciler pek çok insanın vazgeçilmezi. Genel olarak, baş ağrısı, artrit, diş ağrısı ve adet sancısı gibi hafif ve orta şiddetli ağrılar ile çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelen ateşi düşürmede kullanılırlar. Romatoid artrit, osteoartrit, gut gibi hastalıkların tedavisinde doktorun belirleyeceği dozda ağrı kesiciler tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır.”


SADECE AĞRIYI HİSSETTİRMİYOR

Ağrı kesicilerin bazı hastalıklar hariç tedavi edici olmaktan çok semptom gidermeye yönelik ilaçlar olduğunu söyleyen uzmanlar sözlerine şunları ekledi: “Vücutta ağrıya sebep olabilecek herhangi bir koşul meydana geldiğinde ağrı merkezimiz harekete geçer ve ağrıya neden olan bileşikler salınır. Ağrı kesiciler de bu kimyasalların oluşumunu engelleyerek etkilerini gösterirler. Yani aslında ağrı kesici aldığımız zaman vücudumuzdaki hasarı tedavi etmiş değil sadece ağrıyı hissetmemiş oluyoruz.”


DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ağrı kesicilerin bilinçli ve uygun dozda kullanıldıklarında güvenli olarak kabul edildiğini vurgulayan uzmanlar, morfin tipi dışındaki ağrı kesiciler için bağımlılığın söz konusu olmadığını söyledi. Ağrı kesicinin doktor ve eczacıya danışılarak kullanılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

“Ağrı kontrolünde 10 günden fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır.

Genel olarak günlük 4 tabletten fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır.

Sık ağrı kesici kullanımında vücutta ağrı kesiciye karşı duyarsızlaşma gelişebilir fakat bu etki kalıcı değildir.

Metamizol sodyum etkin maddesini içeren ilaçlar uzun süre kullanılırsa kemik iliğini baskılayabilir.

Parasetamol etkin maddesi yüksek dozda kullanılırsa karaciğer ve böbrek hasarına, müdahale edilmezse ölüme bile neden olabilir.

Ateşi olan bir çocuğa kesinlikle asetilsalisilik içeren preparat verilmez. Karaciğer ve beyin hasarı ile sonuçlanan Reye Sendromu'na neden olabilir.

Astım ve solunum yolu rahatsızlıkları ile gut hastalığı olan kişiler asetilsalisilik içeren preparat kullanmamalıdırlar.

Ağrı kesiciler dahil tüm ilaçların kullanımında alkol kullanımından kaçınılmalıdır

Ağrı kesici etkililiği kişiden kişiye göre değişebilir.

Ağrı kesiciyi tok karnına, bir bardak su ile birlikte almak mide tahribatını önlemede yardımcı olabilir.

Uzun süreli bir ağrı söz konusu ise reçetesiz ağrı kesici almak yerine doktora başvurulmalıdır.

Bunların yanı sıra;

60 yaş üzerindekiler

Yüksek kan basıncı, kalp hastalığı veya böbrek rahatsızlığı olanlar

Diüretik (idrar söktürücü) ilaç kullananlar

Çoklu ilaç kullanan kişiler bireysel tercihlere göre ağrı kesici kullanmamalıdırlar, mutlaka doktora başvurmalıdırlar.”

Uzmanlar ağrının şiddetine göre ağrı kesici tercihinin ve dozunun bireysel tahminlere göre değil doktor ve eczacı tavsiyesiyle yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

12 yıl önce