|

Bahar geldi, göz alerjilerine dikkat

Bahar mevsiminde uçuşan polenler alerjik hastalıkları tetikliyor.

Cihan
00:00 - 16/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 10:40 - 16/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Bahar geldi, göz alerjilerine dikkat
Bahar geldi, göz alerjilerine dikkat

Bahar mevsiminde uçuşan polenler alerjik hastalıkları tetikliyor. Bu durumda en fazla etkilenen organ ise gözler oluyor. Uzmanlar, alerjiye neden olan maddelerden kaçınmak gerektiğini belirtiyor.

Göz Hastalıkları Katarakt ve Refraksiyon Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Moray, alerjik reaksiyon geliştiğinde, gözlerin aslında oldukça masum zararsız olan ama yabancı olarak algılanan madde ya da maddelere karşı aşırı tepki gösterebileceğini belirtti. Maroy, ev tozu, polen tüy, halı benzeri sentetik materyaller, küfler ve bazı ilaçların, gözlerde çok fazla gözyaşı ve sulanma, çapaklanma üretilmesine sebep olduğunu kaydetti.

Dünya nüfusunun yüzde 20-35'ini etkileyen alerjik hastalıkların, Türkiye'de yüzde 20'ye ulaşan sıklıkta görüldüğünün altını çizen Moray, bu alerjik belirtilerin yüzde 70'inin gözlerde ortaya çıktığını vurguladı.

Alerjilerin göz yangısı ve astım gibi başka sorunları da tetikleyebileceğini ifade eden Op. Dr. Moray, şu bilgileri verdi: “Burun ve göz alerjilerinin birleşimi rinokonjunktivit denilen hastalığın oluşmasına neden oluyor. Gözlerimiz ve solunum yollarımız ile temas eden alerjenler (vücut tarafından yabancı algılanan maddeler) çoğunlukla havada bulunuyor. Polenler, küfler, toz, tüy gibi materyaller havadan gelen alerjenler olarak sayılabiliyor. Böylelikle vücudumuza hava yolu ile kolaylıkla giriş yapabiliyor, aslında zararlı olmayan bu maddeler yabancı olarak algılanarak bir tepki ile karşılaşırlar böylelikle alerjik reaksiyon dediğimiz tablo ile karşı karşıya kalınıyor. Alerjik reaksiyon hiçte masum olmayan ve kontrol altına alınamazsa ölümcül tablolarla sonuçlanabilen bir rahatsızlıktır. Bazı yiyecekler ya da böcek sokmaları ve ısırmaları gibi diğer alerji nedenleri havadan gelen alerjenler gibi gözleri doğrudan etkilemiyor. Bazı kozmetikler ve antibiyotikli olan göz damlaları gibi ilaçlara karşı da göz alerjileri ortaya çıkabiliyor.”


“ALERJİYE NEDEN OLAN MADDELERDEN KAÇININ”

Alerjinin kesin ve kalıcı bir tedavisi olmadığından alerjiye neden olan maddelerden kaçınmak gerektiğinin altını çizen Moray, şöyle devam etti: “Örneğin, yaşam alanlarımızda aşırı toz oluşumunu engellemek; tüylü hayvan, halı, oyuncak gibi materyalleri çevremizden uzaklaştırmak; polen mevsiminde daha çok kapalı mekanlarda kalmak ve mümkünse filtreli sistemlerle hava temizleyici cihazlar kullanmak; gözleri saran güneş gözlükleri takmak; araç kullanırken camları kapalı tutarak; filtreli klima sistemlerini çalıştırmak gibi basit yöntemler arasında sayılabiliyor.

Eğer gözlerdeki alerjiye neyin neden olduğunu bilmiyorsak ya da onlardan uzak durma şansımız yok ise ilaç tedavisine başvurmak gerekiyor; bunun için ise öncelikle mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurmalı ve tavsiyelere göre hareket etmek gerekiyor. Bununla ilgili olarak doktorunuzun tavsiye edeceği göz damlaları ve çeşitli diğer ilaçlar rahatlamanızı sağlıyor.”

Genel alerji tedavilerinin başarılı olabildiğini anlatan Moray, doktorun küçük miktarlarda alerjen enjekte ederek bağışıklık sistemini kademeli olarak güçlendirmeyi amaçladığını dile getirdi.


“GÜNLÜK LENSLER TERCİH EDİLİYOR”

Kontakt lenslerin alerji mevsiminde gözleri rahatsız edebileceğini ifade eden Moray, şöyle devam etti: “Havadan gelen allerjen maddeler doğrudan kontakt lenslerinize yapışarak sizi rahatsız edebiliyor. Allerjenler doğal gözyaşı ve yapışkan göz salgısı üretiminizi de arttırabiliyor, böylece yapışkan göz salgısı kontakt lenslerinizin üzerinde birikerek rahatsızlık verebiliyor. Belirtilerinizi hafifletebilecek ve kontak lenslerinizin temiz kalmasını sağlayacak göz damlalarını kullanmanız tabi ki yine doktorunuzun tavsiyesi ile uygun olacaktır; zira bazı damlalar lenslerin rengine ya da yapısına zarar verebiliyor. Bir diğer seçenek de günlük kullan-at tabir edilen lensler. Çünkü bu lenslerde, alerji ile ilişkili rahatsızlıklara sebep olan ve zamanla meydana gelen rahatsızlık verici birikintiler oluşmuyor.”


"KENDİNİZİ TEST EDİN"

Moray, göz alerjisi olabileceğini düşünenlerin aşağıdaki testin uygulanmasından sonra bir ya da birden fazla soruya evet cevabı vermeleri durumunda göz alerjieleri olabileceğini kaydetti.

• Aile bireylerinizde alerji var mı?

• Gözlerinizde özellikle de polen mevsimi olan ilkbaharda sık kaşıntı oluyor mu?

• Daha önce konjonktivit teşhisi aldınız mı?

• Tüylü hayvanlara karşı alerjiniz var mı?

• Hapşırma, öksürme ya da burun tıkanıklığınızı kontrol altına almak için sık sık ilaç almaya ihtiyaç duyuyor musunuz?

• Polen mevsiminde gözlerinizde kızarıklık ya da kaşıntı oluyor mu?

• Çeşitli kozmetiklerin kullanımında gözleriniz kaşınıyor ya da sulanıyor mu?

Eğer sorulara birden çok evet cevabı veriyorsanız, göz alerjiniz olabilir.”

12 yıl önce
default-profile-img