|

Bir insanı öldürmek 1.5 dakika

Aa
00:00 - 4/05/2008 Pazar
Güncelleme: 11:35 - 4/05/2008 Pazar
Yeni Şafak
Bir insanı öldürmek 1.5 dakika
Bir insanı öldürmek 1.5 dakika

Dünyada bilinen en iri zehirli yılan türü kral kobralardan (ophiophagus hannah) ikisinin Antalya'daki Ekopark'a getirileceği bildirildi.

Ekopark İşletmecisi Selami Tomruk, yaptığı açıklama, Rixos Tekirova Oteli'nin, küresel ısınma ve insanların doğadaki tahribatı nedeniyle nesilleri tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan dünyanın her kıtasından sürüngen türlerinin Ekopark'a getirilerek çoğaltılmasına ve daha sonra anavatanlarına bırakılması çalışmalarına katkı sağlayacağını ifade etti.

Bu sponsorluk karşılığında otel müşterilerinin de Ekopark'ı ücretsiz ziyaret edeceğini dile getiren Tomruk, “Turizmin önemli sermaye grubunun duyarlılığı bizi sevindirdi. Demek ki her şey beton değilmiş” dedi.

Tomruk, otelin sağlayacağı katkıyla ilk olarak Hindistan'a gideceğini, dişi ve erkek 2 adet kral kobrayı Ekopark'a getireceğini söyledi.

KÜRESEL ISINMA YILANLARI VURUYOR

İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle bazı sürüngen ve amfibi türlerinin yok olduğunu dile getiren Tomruk, bunların başında da yılanların geldiğini kaydetti. Yılanlar deri solunumu yapamadıklarına dikkat çeken Tomruk, “Bu nedenle ısı yükseldiğinde kendi pullarındaki artan sıcaklığı vücutları atamıyor ve ölüyorlar” diye konuştu. Nesli tükenen türleri Ekopark'ta koruma altına aldıklarını dile getiren Tomruk, kırmızı bültene alınan ve nesli tükenmekte olan kral kobraların da Antalya'da çoğaltılacağını belirtti.

YAVRULARINI YİYOR

Kral kobraların dünya üzerinde yaşayan bilinen en iri zehirli yılan türü olduğunu belirten Tomruk, anavatanlarının Hindistan'ın kuzey iç kesimleri, Filipinler ve Tayland olduğunu söyledi. Boyları 4.5-5 metre olan kral kobraların dünyada zehir bezlerinde en çok zehir biriktiren ve taşıyan yılanlar olduğunu anlatan Tomruk, şu bilgileri verdi:

“Kral kobranın sağ ve sol taraflarındaki zehir bezlerinde toplam 12 santimetreküp zehir bulunur. Tek ısırışta 100 mililitrelik zehir enjekte edebilen kral kobra, bir fili 2,5 saatte, genç bir insanı 1,5 dakikada öldürür. Kral kobra, sadece belirli bölgelerde kalan bir dünya devidir. Zehirli ve zehirsiz yılanları yiyerek beslenir. Gece avlanırlar. Yumurtalarının üzerinde yatar ve yavruları dünyaya gelene kadar bekçilik yapar. Kral kobralar, kendi yavruları içinde halsiz olanları, hayatta kalamayacak olanları tespit eder ve yer. Hayatta kalabilecek olanları sağ bırakır.

Bir kral kobra yumurtadan 50-62 santimetre boyunda çıkar ve bir yıl sonra boyu 160 santimetreye ulaşır. Kral kobralar çok hızlı büyür. Hindistan'da kral kobradan ölen insan sayısı yüksektir ama onun tarafından sokularak ölmek kutsal kabul edilir. Hindular, bu şekilde ölmenin günahlardan arınmak anlamına geldiğine inanırlar.” Tomruk, sadece yağmur ormanlarında yaşayabilen kral kobraları doğal ortamlarından almak için kısa süre içinde Hindistan'a gideceğini ve Belçika Havayolları ile 3 ay içerisinde Türkiye'ye getireceğini sözlerine ekledi.

16 yıl önce