|

Eski Mısır'da göz makyajının tıbbi yararı da varmış

Eski Mısır'da yapılan göz makyajının estetik güzelliğinin yanı sıra tıbbi yararları da varmış

Aa
00:00 - 7/01/2010 Perşembe
Güncelleme: 21:12 - 7/01/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Eski Mısır'da göz makyajının tıbbi yararı da varmı
Eski Mısır'da göz makyajının tıbbi yararı da varmı

Eski Mısır'da, 4 bin yıl önce yapılan göz makyajının estetik güzelliğinin yanı sıra tıbbi yararlarının bulunduğu ortaya çıktı.

Fransız kimyagerler, Yunan ve Romalı doktorların da 'bakışları güzelleştirmek için kullanılan göz farlarının, göz için kimi yararlarından' söz ettiklerini belirtirken, eski Mısır'da gözleri ve bakışı güzelleştirmek için yapılan göz makyajında kullanılan farlarda çok az bulunan bir tür kurşunun estetik bazı tıbbi yararlarının olduğu ortaya koydu.

Günümüzde, kurşun daha ziyade olası toksik özelliğiyle biliniyor. Konuyu daha iyi anlamak için Christian Amatore başkanlığında, araştırmacılardan ve akademisyenlerden oluşan ekip, çok az miktardaki kurşunun deri hücresi üzerindeki etkisini değerlendirdi. Yapılan araştırmanın sonucunda da çok çok az dozda kullanılan kurşunun hücreyi öldürmediğini ve tersine, bağışıklık sistemini aktifleştirdiği bilinen bir molekülün üretilmesine yol açtığını gösterdi.

Bu sonuçtan yola çıkan araştırmacılar, kurşun bazlı bu farların kullanılmasının gözde enfeksiyon durumunda savunma mekanizmasını harekete geçirebileceğini, bakterilerin yayılmasını sınırlandırdığını ortaya çıkardı.

Bu ilginç araştırmanın sonuçları, Analytical Chemistry dergisinin internetteki sayfasında yayımlandı.


14 yıl önce