|

Hastanelere Ebola ayarı

Afrika''da hızla yayılan Ebola virüsü için Sağlık Bakanlığı düğmeye bastı. Hastalık için yol haritası hazırlanarak, 45 ayrı hastaneye karantina odası açılması kararlaştırıldı.

Ayfer Mallı
00:00 - 20/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:21 - 19/08/2014 Salı
Yeni Şafak
Hastanelere Ebola ayarı
Hastanelere Ebola ayarı

Sağlık Bakanlığı, Batı Afrika''da etkisini sürdüren ve bin 300 kişinin ölümüne yol açan ebola virüsünün hızla yayılması üzerine ilk somut adımı attı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye''nin 35 ilinde ebola virüsü için 45 referans hastane belirlendi. Olası bir vakaya karşı bu hastanelerde tek kişilik, özel banyosu, tuvaleti ve kapanabilir kapısı olan odalar kullanılacak.

VAKA YÖNETİMİ BELGESİ HAZIR

En ölümcül virüs olarak tanımlanan ve ebola virüsü 4 aydır Batı Afrika''yı etkisi altına aldı. Dünya Sağlık Örgütü''nün (DSÖ) rakamlarına göre ölü sayısı bin 300''e ulaştı. Sağlık Bakanlığı ise olası bir şüpheli hastaya karşı önlemlerini aldı. Bilim Kurulu toplantısını gerçekleştiren bakanlık ''Ebola Virüs Hastalığı Vaka Yönetimi'' belgesi hazırladı.

38 DERECEDEN YÜKSEK ATEŞ

Belgede virüsün ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo''daki salgınlarda tespit edildiği belirtildi. Virüse, Kongo''daki bir nehre atfen Ebola adı verildiği bilgisi yer aldı. Hastalığın 38 dereceden yüksek ateşle başladığı, belirtilerinin ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, mide ağrısı ve iştahsızlık olduğu beliritildi. Döküntü, gözlerde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, yutma güçlüğü, cilt ve organ içinde kanamalar virüsün etkileri arasında gösterildi.

REFERANS HASTANELER BELİRLENDİ

Bakanlık, Türkiye''nin 7 bölgesinde 35 ilde 45 hastaneyi ebola virüsüne referans hastaneler olarak belirledi. İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Van, Diyarbakır, Adana, Hatay, Çorum, Yozgat, Antalya, Bursa, Denizli, Muğla, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Trabzon, Şanlıurfa, Mersin, Ordu, Konya, Sakarya, Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Erzurum gibi illerde bulunan hastaneler yer aldı.

Hastayla temasa sınırlama

Şüpheli vakaların muayene edileceği hastanelerde karantina odaları yer alacak. Odalar tek kişilik, özel banyosu ve tuvaleti olan, kapatılabilir kapılı olacak. Hastanın odasına girişler sınırlandırılacak ve tıbbi malzemeler hastaya özel olacak. Malzemeler oda dışına çıkarılmayacak. Hastaneler için ebola vaka bildirim formu hazırlanacak. Hastalar yüksek risk, düşük risk ve temas yok şeklinde ayırt edilecek. Hastanelerde ve ambulanslarda şüpheli vakalarda sağlık personelinin koruyucu tıbbi ekipman kullanması istendi.


10 yıl önce