|

'Suriye'de İnsani Trajedi' sergisi açıldı

TBMM ve Anadolu Ajansı işbirliğiyle hazırlanan "Suriye'de İnsani Trajedi" başlıklı sergi, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda açıldı.

Aa
00:00 - 29/06/2013 Cumartesi
Güncelleme: 18:28 - 29/06/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
'Suriye'de İnsani Trajedi' sergisi açıldı
'Suriye'de İnsani Trajedi' sergisi açıldı

Türkiye Büyük Milet Meclisi (TBMM) ve Anadolu Ajansı (AA) işbirliğiyle hazırlanan "Suriye'de İnsani Trajedi/Humanitarian Tragedy in Syria" başlıklı sergi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda açıldı.

Serginin açılışı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) 22. Genel Kurulu'nun açılış töreninin ardından gerçekleştirildi.

Açılışa, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Lenoid Kozhara, AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk ile davetliler katıldı.

AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, Çiçek, Davutoğlu ve Kozhara'ya, sergiyi gezdirerek, fotoğraflar hakkında bilgi verdi.

Sergide fotoğrafları bulunan AA foto muhabirleri de çektikleri kareler hakkında Çiçek, Davutoğlu ve Kozhara'ya bilgi verdi.

"Sergi farklı yerlerde de açılabilecek"

Sergiyi gezen Çiçek ve Davutoğlu, Suriye'de yaralanan AA foto muhabiri Sinan Gül ile kısa süre sohbet ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Sinan Gül de Suriye'de yaşadığı saldırı ve sağlık durumu hakkında Çiçek ve Davutoğlu'na bilgi verdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Lenoid Kozhara da fotoğrafları ilgiyle inceleyerek, sık sık soru sordu, fotoğraflar hakkında bilgi aldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sergiyi gezerken, mühim olanın fotoğrafları çok sayıda kişinin görmesi olduğunu belirterek, bu nedenle serginin farklı yerlerde de açılabileceğini söyledi.

Serginin çok kuvvetli bir mesaj verdiğini belirten Çiçek, "Mesajı veriyor bu fotoğraflar da duyanların sayısı az dünyada. Sıradan bir derbi maçına bir futbol maçına bile gösterilen ilginin onda biri bu insanlık dramına gösterilmedi, insanlık maalesef bu konuda sınıfta kaldı bana göre. Kuruluşlar da sınıfta kaldı. Çünkü bu kuruluşlar bugünler için vardır. İnsanların bu türlü felaketleri yaşamaması, sıkıntılara maruz kalmaması bakımından maalesef uluslararası camia lafın iyisini ediyor, işin kötüsünü yapıyor. Bunun en açık örneği de burada yaşanan dramdır" dedi.

Çiçek, şu ana kadar yaşananların hiç olmazsa insanlığın uyanmasına vesile olmasını ümid ederek, "Türkiye söz konusu olduğunda 8 saat yayın yapanlar, Suriye konusunda 8 dakika bile yayın yapmadılar. Bunların da bu işlerin ne kadar içinde, arkasında, önünde olduğunu gösteriyor. Bu fotoğrafları biz gördük, yaşıyoruz, Türkiye olarak fazlasıyla yaşıyoruz ama maalesef insanlık henüz üzerine düşeni yapmadı iyi bir sınav vermedi" diye konuştu.

"Çok etkileyici insanın yüreğine işleyen fotoğraflar..."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise "Çok etkileyici insanın yüreğine işleyen fotoğraflar... Doğrusu ben fotoğrafları gördüğümde en fazla beni etkileyen insanların yüzü…" ifadelerini kullandı.

Çaresizlik içinde bakan gözlerin ister çocuk olsun, ister yaşlı, ister genç hepsinin büyük bir ümitsizliğin, bir çaresizliğin ama aynı zamanda bir haykırışın yüz ifadeleri olduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ben çok etkilendim. Anadolu Ajansı'nı tebrik ediyorum bu zor şartlarda görev yapmaları dolayısıyla. Özellikle Sinan kardeşimiz, Sinan Gül çektiği fotoğraftan iki gün sonra yaralanarak, ayak parmaklarını kaybetmiş, acil şifalar diliyorum. Bu zor dönemlerde hepimiz bir insanlık sınavından geçiyoruz. Tarih şunu kaydedecektir; bu insanlık sınavından Türk halkı bütün unsurları, bütün kurumları, gazetecileriyle dahi geçmiştir. Zor şartlarda bu haykırışın sözcüsü olmuştur, olmaya devam edeceğiz. Keşke bizim takip ettiğimiz açık kapı politikasını eleştirenler, Türkiye içinde eleştirenler, sayısız soru önergesi vererek, Meclisimizi neredeyse büyük bir soru önergesi bombardımanına muhatap kılanlar, gelip bu yüz ifadelerini görseler, bu yüz ifadelerinde eminim onların da yürekleri sızlayacaktır. Eminim Türkiye'nin takip ettiği, hükümetimizin takip ettiği açık kapı politikasının bu haykırışlara bir cevap niteliği taşıdığını göreceklerdir."

Bakan Davutoğlu, kim ne derse desin, kim ne söylerse söylesin Suriye halkının Türkiye'nin ezeli ve ebedi dostu olduğunu ifade ederek, "Bu yüz ifadeleriyle bize doğru koşan, o tel örgülerin üzerinden küçük çocuğunu eşine vermeye çalışan baba ya da annelerin sesine her zaman kulak vereceğiz. Mübarek ramazan ayı yaklaşıyor, hepimiz bu acıyı yüreğimizde hissediyoruz. Türkiye, bu kardeşlerimizin yanında bütün imkanlarıyla olmaya devam edecek" diye konuştu.

Sergi, 3 Temmuz'a kadar gezilebilecek

TBMM'nin, AGİTPA 22. Genel Kurulu kapsamında İstanbul'a gelecek 56 ülkeden yaklaşık 350 parlamenter, basın mensubu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve misyon şeflerine Suriye'deki dramı anlatabilmek ve dikkatleri Suriye üzerine çekebilmek için AA ile ortaklaşa hazırladığı "Suriye'de İnsani Trajedi" başlıklı sergi, 3 Temmuz''a kadar gezilebilecek.

Sergide, AA foto muhabiri ve muhabirleri tarafından Suriye'nin çeşitli yerleri ile Türkiye-Suriye sınırında 2011-2013 yılları arasında çekilen, 30 bin fotoğraf arasından seçilen 75 fotoğraf yer alıyor.

11 yıl önce