|

Tramvay duraklarına kitaplık

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından tramvay duraklarına kitaplıklar yapıldı. Yolcular, bindiği durakta aldığı kitabı ineceği durağa kadar okuyup tekrar buradaki kitaplığa bırakabilecek, isteyen vatandaşlar ise kitapları evlerine götürebilecek.

Aa
00:00 - 17/09/2013 Salı
Güncelleme: 13:34 - 17/09/2013 Salı
Yeni Şafak
Tramvay duraklarına kitaplık
Tramvay duraklarına kitaplık

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, toplumda kitap okuma alışkanlığının istenilen düzeyde olmadığını belirterek, kitapla ilgili istatistikleri gördüğünde moralinin bozulduğunu söyledi.

Bu tabloyu Kayseri'de tersine çevirmek için belediye olarak çalışma başlattıklarını vurgulayan Özhaseki, şunları kaydetti:

"Raylı sistem duraklarına küçük kitaplıklar yaptık. Buraları kitaplarla dolduracağız. Amacımız vatandaşlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, varsa bu alışkanlığı geliştirmek. Projeye başlamadan önce 'kitapları alıp götürürler, bir daha getirmezler' dediler. İsteyen vatandaşlar kitapları alıp evlerine götürebilir. Bir daha da getirmezlerse getirmesinler. İşin o boyutunu düşünmüyoruz. Ama tüm vatandaşlarımızdan rica ediyorum. Herkes evindeki okumadığı kitapları bu kitaplıklara bıraksınlar. Başkalarının istifade etmesine imkan sağlansın. İnsanlar bazı kitaplara kıyamazlar, asla veremezler ama bazılarına çok kolay kıyarlar. Hiç okuyamadıkları kitaplardan getirsinler o bizim koyduğumuz raflara yerleştirsinler hiç değilse tramvayda okuma alışkanlığı gelişsin."

Raylı sistem hattının şu an 17 kilometre uzunluğunda olduğunu ve 9 kilometrelik hattın da yapımının devam ettiğini anımsatan Özhaseki, tamamlandığında hattın toplam 26 kilometreye ulaşacağını ve yolcuların ilk duraktan son durağa 35-40 dakikada gidebileceğini söyledi.

Bu kadar sürede konforlu ortamda bir insanın isterse 30 sayfa kitap okuyabileceğini ifade eden Özhaseki, "Kitaba da bu şekilde önem vermemiz icap ediyor. Hakikaten kültürlü insan için bundan güzel birşey olamaz. Belediye olarak kanunen yüklenmiş işimiz olmamasına rağmen bu tür faaliyetlerde bulunmaya gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bu sabah tramvay duraklarında gelen vatandaşlar kitaplıklarla karşılaştı. Çoğu yolcu uygulamadan haberlerinin olmadığını belirtirken, Safa Metehan Çolak, Büyükşehir Belediyesinin başlattığı uygulamayı çok güzel bulduğunu ve ilk gördüğünde çok şaşırdığını söyledi.

Özellikle tramvay beklerken boşa geçen vaktin değerlendirilebileceğini kaydeden Çolak, "Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir uygulamaya şahit olmadım. İnsanlara kitap okuma alışkanlığı kazandırma açısından çok önemli bir faaliyet diye düşünüyorum. Bu vesileyle hiç okuma alışkanlığı olmayanlar bile kitapla tanışabilir" diye konuştu.

11 yıl önce