|

Valide Sultanlara 8 Mart hediyesi

Dört Osmanlı valide sultanının Üsküdar'a vakfettiği eserler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bezeme ve minyatür olarak yeniden karşımıza çıktı. 45 kadın sanatçının 2 yıllık emeğiyle oluşan Hanım Sultanlar Ebedi Nakışları Sergisi, 15 Mart'a kadar İstanbullular ile buluşacak.

Şamil Kucur
00:00 - 8/03/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:38 - 7/03/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Valide Sultanlara 8 Mart hediyesi
Valide Sultanlara 8 Mart hediyesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 45 kadın sanatçı, Osmanlı İmparatorluğu'nun dört valide sultanı için hazırladığı özel bir sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor.

Üsküdar Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEM) Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen sergide 45 kadın sanatçı, Osmanlı'nın dört Valide Sultanı'nın Üsküdar'a vakfettiği eserleri, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde “Hanım Sultanları Ebedi Nakışları Sergisi” ile yeniden İstanbullular'ın beğenisine sundu. Çalışma, iki yıl önce program sorumlusu Prof. Dr. Nil Sarı'nın projesiyle başlatılan, Atölye Başkanı Jale Yavuz ve Atölye Başkan Yardımcısı Gaye Özen gözetiminde yürütülen projede, farklı yaş ve meslek gruplarından 45 kadın sanatçı görev aldı.

15 MART'A KADAR GEZİLEBİLİR

Sanatçılar, İstanbul'un tarihi ve kültürel güzellikleri ile tanınan ilçesi Üsküdar ile adları bütünleşen valide sultanların yaptırdığı cami, medrese, çeşme gibi eserleri tezhip ve minyatür eserler halinde günümüze bir daha taşıdı. Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın kızı ve Sadrazam Rüstem Paşa'nın da hanımı olan Mihrimah Sultan; Sultan IV. Mehmed'in hanımı Emetullah Rabia Gülnuş Valide Sultan; Sultan I. Ahmed'in hanımı Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan ile Sultan II. Selim'in hanımı Nûrbanû Sultan'ın (Afife Nûr-Banû Sultan) İstanbul'a kazandırdığı eserlerin tezhip ve bezemelerinden oluşan sergi, 15 Mart'a kadar gezilebilir.


12 yıl önce