|

YouTube'a özgürlük istediler

İha
00:00 - 21/01/2008 الإثنين
Güncelleme: 13:15 - 21/01/2008 الإثنين
Yeni Şafak
YouTube'a özgürlük istediler
YouTube'a özgürlük istediler

Ünlü paylaşım sitesi YouTube'un, Atatürk'e hakaret eden videolara yer verdiği gerekçesiyle ikinci kez erişim yasağına takılmasının ardından bir grup, Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne gelerek mahkeme kararının iptalini istedi.

YouTube isimli dünyanın en büyük video paylaşım sitesiyle ilgili olarak Ankara Sulh Ceza Mahkemesi'nin, yayınlanan videolarla "Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret edildiği" gerekçesiyle ikinci erişim engeli kararı almasının ardından çeşitli kesimlerden tepkiler geldi.

Cumhuriyet savcısının sitede Atatürk'e hakaret edildiği ve bunun üzerine yapılan yayının durdurulması isteğinin ardından siteye erişim engeli getirilirken, 3H Hareketi (Hürriyet Hukuk Hoşgörü) üyeleri Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne gelerek şikayette bulundu.

Burada grup adına bir açıklama yapan M. Kürşat Çetinkoz, YouTube'un ikinci defa kapatılmasıyla milyonlarca kullanıcının cezalandırıldığını, ancak cezaların şahsiliği ilkesinin ikinci defa ihlal edildiğini savundu.

Harekete ait videoların da erişim engeli nedeniyle yayınlanamadığını belirten Çetinkoz, "Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla 17 Ocak 2008'de YouTube'a erişim engellendi. Atatürk'e hakaret eden fanatik Yunan gençler değil, bu siteden yararlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları cezalandırılmıştır. Avrupa Birliği'ni (AB) hedefleyen ülkemizde iletişim ve ifade özgürlüklerinin bu şekilde kısıtlanması kabul edilemez. Bu nedenle mahkeme kararının iptalini talep ediyoruz" dedi.

Ellerinde pankartlar bulunan grup, YouTube'a erişimin ikinci defa engellenmesi konusunda, ilk engelleme kararında olduğu gibi dilekçe vererek sitenin açılmasını istedi.

İkinci YouTube'a erişim yasağını ilkinde olduğu gibi protesto eden grup, yasağın demokrasi ve Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten dilekçeyi Ankara'daki ilgili mahkemeye iletilmek üzere Sultanahmet Adliyesi'ne verdi.

İnternetin ünlü web sitesi YouTube'da Atatürk'e hakaret içeren görüntülerin yer aldığı yönünde basında çıkan haberler üzerine harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, olayla ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlatmış, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi de 6 Mart 2007 tarihinde siteye erişimin engellenmesine karar vermişti.

٪d سنوات قبل