|

1. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali

"1. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçicek Festivali", bağ bozumu ve şire yapımıyla başladı.

Aa
00:00 - 4/10/2013 Cuma
Güncelleme: 16:38 - 4/10/2013 Cuma
Yeni Şafak
1. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festiva
1. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festiva

Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Okan Üniversitesi, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Şirehan Otel ve Sahan Grup'un destekleriyle gerçekleştirilen festivalin ilk gününde, yerli ve yabancı konuklar bağ bozumu etkinliğine ve şire yapımına katıldı.

Festivalin genel koordinatörü Ahmet Ümit, festivalle bağ bozumu geleneğini yaşatmayı ve Gaziantep'i dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirtti. Festivalin gelenekselleşmesi için çaba göstereceklerini kaydeden Ümit, "Sabahın erken saatlerinde, önceden tespit ettiğimiz bağa geldik ve geleneklere uygun olarak bağ bozumunu gerçekleştiriyoruz. Bağ bozumunun ardından şire yapımı gerçekleştirdik. Büyük bir ilgi var" dedi.

Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan da Türk mutfağının tanıtılmasında festivallerin önemine değindi.

Festivale yabancı ülkelerden gelen gurme ve gazeteciler, program yapımcıları, bazı köşe yazarlarının da katıldığını ifade eden Öztan, "Bağ bozumu, geleneklerimize uygun olarak gerçekleştirildi. Konuklarımız kendi elleriyle üzümleri keserek sepetlere yerleştirdi. Bu güzel geleneği dünyaya duyurmak için yola çıktık" diye konuştu.

Festivale ABD, İngiltere, Fransa, Romanya, Bulgaristan, Güney Kore, Tunus, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan ve Slovenya'dan katılan gurme ve şefler de etkinliğe katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

Program kapsamında daha sonra Şirehan Otel'in açılışı gerçekleştirildi. Yazar Ahmet Ümit, Şirehan'ın 1885 yılında yapımı sırasında tüm halkın katkısı olduğunu dile getirerek, açılışı protokol üyelerinin yerine halkın yapmasını istedi. Törende bulunan vatandaşlar açılış kurdelesini keserken, protokol üyeleri de alkışlarıyla destek verdi.

Törene, Vali Erdal Ata, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu ve Derya Bakbak ile CHP Gaizantep milletvekilleri Mehmet Şeker ve Ali Serindağ ile Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey katıldı.

Açılışın ardından otele getirilen üzümler şire yapımı için kazanlara konuldu. Yöresel kıyafetli genç kızlar tarafından ezilen üzümlerin suyu ateşte kaynamaya bırakıldı.

10 yıl önce