|

"20 kişi tek Kur'an'dan hafızlık yapıyordu"

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Kur’an-ı Kerim öyle mukaddes bir kitap ki, eline alıp dokunmak ibadet, sayfalarını açıp bakmak ibadet, okumak, dinlemek, anlamak, üzerinde tefekkür etmek ibadet. En önemlisi de yaşamak. Yaşamak en güzel ibadettir” dedi.

Yeni Şafak
15:53 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:56 - 17/11/2014 Pazartesi
IHA

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Fatih Cami’nde yapılan Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi, 11. Dönem Kıraat Bölümü Mezunları İcazet Merasiminde, Kur’an-ı Kerim’in nazil olduğu günden beri, farklı kıraatlerle bugüne taşındığını belirterek “Bütün büyük imamlara ve onların kıraatlerini sahih senetlerle bize ulaştıran ravilere, bu kıraatleri hıfz ederek neslimize kadar taşıyan ve kıyamete kadar taşıyacak bütün büyüklerimize cenabı hak rahmet eylesin” diye konuştu.


20 kurranın 3 yıllık büyük bir emekten sonra Kur’an-ı Azimüşşan’ın 7 kıraatına ilaveten, 3 kıratını da ekleyerek icazetlerini alacaklarını vurgulayan Görmez, ecdadın tarih boyunca Kur’an-ı Kerim’in ezberlenmesine ve Kur’an ilimlerinin öğrenilmesine değer verdiğini söyledi.


Kur’an’ı güzel okumanın bir ibadet olduğunu ancak bunun yanında manasının da öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Görmez, şöyle konuştu: “Rabbim Kur’an’a hizmet eden bütün Müslümanlara rahmet eylesin. Bu yüzyılın başında çeşitli sebeplerle sekteye uğramış, 70’li yıllardan itibaren tarihimiz boyunca var olan bu gelenek yeniden ihya olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu geleneği İstanbul’da tesis ettiği Haseki Eğitim Merkezi’nde, bugün adına Dini Yüksek İhtisas Merkezi dediğimiz merkezlerde yeniden ihya ederek bundan sonra hiçbir sekteye uğratmadann, İnşallah kıyamete kadar bu geleneği devam ettirecektir”


Görmez Kur’an-ı Kerim’in sıradan bir kitap olmadığını vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kitabımız Rabbimizle ilişkilerimizi tanzim eden yüce bir kitaptır. Bizim ailemizle, toplumla ve bütün canlılarla ilişkilerimizi ahlak ve adaletle tesis eden bir kitap. İbadet olduğu için, abdestsiz ele almıyoruz. Öyle bir kitap ki eline alıp dokunmak ibadet, sayfalarını açıp bakmak başka bir ibadet. Okumak da ibadet. Dinlemek ibadet. Anlamak ibadet, üzerinde tefekkür etmek ibadet. En önemlisi de yaşamak. Yaşamak en güzel ibadet. Üzülerek belirtmeliyim ki milyonlarca insan bu kitaba iman ettiği halde eline alabilmiş değil”


Bugün İslam Alemi’nin zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Görmez, “Bu çektiğimiz sıkıntılar kitabımıza verdiğimiz değerden azalmasından kaynaklanmıştır. Ecdadımız bu kitapla yüceldiler” dedi.


“20 KİŞİ, BİR TEK KUR’AN’DAN HAFIZLIK YAPIYORDU"

Katılımcılarla bir anısını paylaşan Görmez, “Yurtdışında ziyaret için gittiğimiz bir beldede konakladığımız evinin önünde, uzun sıralar oluşturmuş insanları gördüm. Neden bu uzun sıraların oluştuğunu sorduğumda ‘Sizin bana bir Kur’an getirdiğinizi duymuşlar. Hayatları boyunca iman ettikleri kitabı bir defa görebilmek, dokunabilmek ve öpebilmek için evimin önünde kuyruklar oluştu’ dedi. Hala dünyada kitabımızdan böyle mahrum yerler var” ifadesinin kullandı.


Bir başka İslam beldesinde 20 kişinin bir tek Kur’an-ı Kerim ile hafızlık yaptığına şahit olduğunu da anlatan Görmez, “Sırayla sayfalarını çevirip ezberlerini yapıyorlardı. Şimdi Elhamdülillah oralarda Kur’an’ı basan bir matbaa kurmayı Cenab-ı Hakk nasip etti” diye konuştu.


Görmez, konuşmasında Hafızül Kurra’lara seslenerek, “3 yıl emek vererek omuzlarınıza büyük bir yük aldınız. Hayatınız boyunca verdiğiniz bu emek zayi olmadan, hiçbir kıratın bir kelimesini unutmadan, bunu muhafaza etmelisiniz. İkinci konu ise okuduğunuzu anlayacaksınız. Her ayetin nasıl ki 10 kıraatini kalbinizde taşımaya başladınız ise hangi müfessir ayeti nasıl tefsir etmiş, hayatla irtibatını nasıl kurmuş bunları öğrenmelisiniz, lütfen bundan kendinizi mahrum eylemeyin” dedi.


Hazreti Mevlana’nın “Herkes Kuran’a verdiği hizmet kadar anlar.” sözünü aktaran Görmez, “Kur’an’ı anlamak için kilit vurulmamış kalplere ihtiyaç var. Kur’an’ı anladığımız gibi, hayatımızda yaşamak, üzerimize aldığımız görevin en büyük hakkıdır. Bu konuda bizlere rehber olmanızı istiyorum. Bu ezelden gelen ilmi bizlere taşıdığınız ve bizden sonraki nesillere taşıyacağınız için Allah sizlerden razı olsun” ifadelerini kullandı.


İcazet merasimini, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Din Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin ve çok sayıda cami cemaati ilgiyle izledi.

#mehmet görmez
#fatih camii
#diyanet işleri
9 yıl önce