|

2015 için Hac kontenjanı belli oldu

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Suudi Arabistan’da Hac Bakanı Bender Bin Muhammed Haccar ile 2015 Yılı Hac Protokolü’nü imzaladı.

Yeni Şafak
10:10 - 22/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:15 - 22/01/2015 Perşembe
AA
Görmez, “Suudi Arabistan’ın ülkemize tanıdığı yıllık 74 bin kontenjan, 74 milyon nüfus dikkate alınarak yapılmıştır. Biz nüfusumuzun BM rakamlarına göre kabul edilip, yeniden güncellenmesini istiyoruz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Suudi Arabistan’da Hac Bakanı Bender Bin Muhammed Haccar ile 2015 Yılı Hac Protokolü’nü imzaladı. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından “2014 Yılı Hac Dönemine İlişkin Değerlendirmeler” başlığıyla hazırlanan raporu, Hac Bakanı Haccar’a sunan Görmez, 2015 yılı hac dönemiyle ilgili bazı değerlendirme ve taleplerde bulunduklarını belirtti. 

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, her yıl hac ibadetinden önce Hac Bakanlığı yetkilileriyle Cidde de bir araya gelerek yıllık protokol imzaladıklarını ifade etti. Türkiye’nin BM rakamlarına göre nüfusunun 76 milyon 691 olduğunu söyleyen Görmez, “Suudi Arabistan’ın ülkemize tanıdığı yıllık 74 bin kontenjan, 74 milyon nüfus dikkate alınarak yapılmıştır. Biz nüfusumuzun BM rakamlarına göre kabul edilip, Türkiye’ye tanınan kontenjan sayısının da binde 1 kota uygulamasına göre güncellenmesini istiyoruz. Bu da her yıl ilave olarak 2 bin 600 vatandaşımızın daha kutsal topraklara gelmesi ve hacı olması demektir” dedi. Görmez, bu yıl da Mekke ve Medine’de devam eden genişletme çalışmaları sebebiyle yüzde 20 kota indirimi uygulamasının devam edeceğini söyledi. 


Görmez, kadın hacıların Mekke ve Medine’de yaşadığı sıkıntıları da gündeme getirdiklerini ifade ederek şunları kaydetti:

“Kadınlar, Medine’de erkekler gibi serbestçe Hz. Peygamberimiz’in kabrini ziyaret etme imkanına sahip değiller. Kadınların ülkeler halinde gruplara bölünmesi, grupların bir görevli eşliğinde Ravza’dan uzak bir mekandan geçirilmesinin doğru olmadığını ifade ettik. Erkekler kıble tarafından nasıl serbestçe Peygamberimiz’i ziyaret ediyorsa kadınların da arka taraftan aynı şekilde Peygamberimiz’i ziyaret etmelerinin sağlanması gerektiğini ifade ettik.”

“LEVHALARDA TÜRKÇE DE YER ALSIN”

Görmez, Hac Bakanlığı yetkililerinden, başta Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi olmak üzere Türk hacılarının ziyaret ettiği yerleri gösteren levhaların Türkçe olarak da yazılmasını talep ettiklerini söyledi. Görmez, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşların Diyanet İşleri Başkanlığı çatısı altında hac yapma imkanına devam etmeleri ve mevcut kotaların sürdürülmesi gerektiğini de ifade etti. Protokol imza töreninde Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, Suudi Arabistan Din Hizmetleri Müşaviri Ergün Yücel, Mekke Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Sarı da hazır bulundu.

#mehmet görmez
#hac kontenjanı
#hac protokolü
9 yıl önce