|

40 yıllık hatırı 500 yıllık öyküsü var

Türk kahvesinin 500 yıllık tarihini anlatan “Bir taşım keyif-Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü” sergisinin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik kahvenin Yemen’den çıkıp Batı'ya yayılmasında Osmanlı’nın büyük katkısı olduğunu söyledi.

Kübra Sönmezışık
04:00 - 19/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:03 - 19/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik Topkapı Sarayı Müzesi ile Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen kahvenin 500 yıllık öyküsünü anlatan “Bir taşım keyif-Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü” sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Türk kahvesinin Osmanlı’da önemli bir yer tuttuğunu anlatan Bakan Çelik, kahvenin Yemen’den çıkıp, Batı’ya yayılmasının Osmanlı sayesinde olduğunu söyledi.

VİYANA KUŞATMASIYLA  KAHVEYİ TANIDILAR

Osmanlı İmparatorluğu’nun sadece Doğu ile Batı arasındaki ticaret yollarına hakimiyetinin yanısıra, diplomatik ilişkilerde kahvenin Avrupalılar tarafından öğretmek gibi bir misyonu olduğunu aktaran Çelik, şöyle devam etti: “Örneğin Hoşbeş Nüktedan Süleyman Ağa, 1600’lü yılların ortasından sonlarına kadar yürüttüğü Paris Sefirliği sırasında götürdüğü kahveyi, Fransız kültürüne tanıtmıştır. Hatta kendisi dönerken Ermeni asıllı yardımcısı Paris’te kalıp kahvehane açmıştır. Bir başka örnek ise 1683 Viyana Kuşatması sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun kuşatmayı kaldırması sonucu bıraktığı 500 çuval kahveyle Viyana’daki ilk kahvehanelerin açılmasıdır. Bundan sonra Avrupa gerçek anlamda kahve kültürü ile tanışmıştır.”

700 ESER SERGİLENIYOR 

Four Seasons otelde yapılan basın toplantısında konuşan Topkapı Sarayı Müzesi Müdür Vekili Ayşe Erdoğdu, Topkapı Sarayı’nda kahve ile ilgili geniş bir koleksiyon olduğunu söyledi. Sergi için dışarıdan 170 eser ödünç aldıklarını belirten Erdoğdu “Sergide ressam Hoca Ali Rıza’nın kahve ile ilgili eskizleri, kahve fincanlarıyla birlikte toplam 700 eser sergileniyor” dedi.
#Ömer Çelik
#Türk Kahvesi Kültürü
#sergi
#Ayşe Erdoğdu
9 yıl önce