|

475. lezzet festivali

Şifa kaynağı kabul edilen mesir macunu Sultan Camisi’nden 475. kez saçıldı. Festivale katılan 40 bin kişi dağıtılan 6 ton macunu kapmak için birbiriyle yarıştı. Bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:27 - 26/04/2015 Pazar
Yeni Şafak

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan'ı yakalandığı amansız hastalıktan kurtaran şifalı mesir macunu, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında bu yıl 475. kez Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden dağıtıldı.



14 ÜLKEDEN KONUK


UNESCO'nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi”nde yer alan festivalde, 6 ton mesir macunu dağıtıldı. Bu yıl Kazakistan'ın onur konuğu olduğu, 14 ülkenin katılımıyla düzenlenen festivalin son gününde, kortej yürüyüşü ve mesir saçım töreni yapıldı. Manisa'da şehzadelik yapan Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi temsil edenlerin en önde bulunduğu kortejde, 14 ülkeden konuklar da yöresel kıyafetleriyle yer aldı. Kortejin Sultan Camisi'ne ulaşmasının ardından mesir dağıtımına başlandı.



MACUN KAPMA YARIŞI


Hafsa Sultan'ın buyruğuna uygun olarak dualarla karılan macunlar, Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Macunları almak için birbiriyle yarışan 40 bin kişi izdihama neden oldu. Fenalık geçiren vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti.


#mesir
#macun
#festival
9 yıl önce