|

5 milyon $ verin Kuzey Irak sizin olsun!

Süleymaniye, Kerkük ve Musul'un büyük dedesine ait olduğunu ifade eden işadamı Altan Baban, mirasını alabilmek için Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile bile görüştü. Söz konusu toprakları günümüz koşullarında geri almanın zor olduğunu kabul eden Baban, “5 milyon dolar” karşılında kendi payından vazgeçecek

Orhan Turan
00:00 - 12/11/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:55 - 12/11/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
5 milyon $ verin  Kuzey Irak  sizin olsun!
5 milyon $ verin Kuzey Irak sizin olsun!

Süleymaniye'nin kurucusu olarak bilenen Babanizade Süleyman'ın üçüncü kuşak torunu işadamı Altan Baban, Kuzey Irak'tan payına düşen mirasını istiyor.

Baban, talebini iletmek üzere Ağustos ayında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile bir araya geldi.

ÇOK MİRASÇI VAR

Tan-mar Denizcilik'in sahibi Altan Baban, hem Irak hem de Türkiye'de birçok varisin olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu toprakların günümüz koşullarında alınmasının zor olduğunu kabul eden Baban, kendisine düşen paydan “5 milyon dolar” karşılında vazgeçebileceğini söylüyor.

Baban yaptığı incelemeler sonucunda Türkiye'deki varislere düşen payın ise on milyarlarca doları bulabileceğini söylüyor.

Altan Baban, Kuzey Irak'ın Süleymaniye bölgesinde bulunan Baban Aşireti'nin Türkiye'de yaşayan üyesi. Osmanlı'nın son dönemlerinde Arap coğrafyasında başlayan isyanlar sırasında dedesi Süleyman Babanzade'nin de Süleymaniye'deki isyana öncülük ettiğini ortaya çıkaran Baban, arşiv araştırmaları yapmak için 3 ay önce Bağdat'a da gitmiş. Baban, ziyarette Saddam Hüseyin'i yargılayan mahkeme başkanı ve aynı aşirete mensup Cemal Baban'ın kendisini karşıladığını anlatıyor.

Altan baban, Cemal Baban'ın Talabani'ye yazdığı bir mektup sonrasında da Talabani ile görüşme fırsatı bulmuş.

MALLAR VAKIF BÜNYESİNDE

Celal Baban'ın, bilgilendirme amacıyla Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye mektup yazdığını söyleyen Altan Baban, “Cemal Baban, bu mektupta Talabaniye'ye, tüm mal varlığının Babanların kurduğu vakıfta toplandığını söylüyor. Ben de bu mektup sonrasında Talabani'ye hak sahipliğimi anlatmaya çalıştım. Bana tüm mal varlığının, Kuzey Irak'taki Baban aşireti üyelerine ait bir vakıf bünyesinde toplandığını söyledi” diye konuştu. Görüşmeye Bağdat Büyükelçisi Murat Çelik aracılık etmiş.

BAAS İDAM ETTİ

Baas rejimi öncesi Kral Faysal'ın Başbakan'ı olarak görev yapan Muhtar Baban'ın da aile üyelerinden biri olduğu bilgisini veren Baban, “Ancak Muhtar Baban, Baas rejiminin gelmesiyle birlikte Kral Faysal'la birlikte idam edildi” diyor.

Kuzey Irak'ta bugün Süleymaniye olarak bilinen bölgesine adını İbrahim Paşa'nın verdiğini belirten Baba, “İbrahim Paşa babası, benim de Büyük dedem Süleyman Babanzade'nin adını bölgeye vererek, 'Süleymaniye' olarak anılmasını sağladı” ifadesini kullandı.

YAŞAR KEMAL'İN EŞİ DE VARİS

Altan Baban'ın verdiği bilgilere göre Baban ailesi 1910'larda Türkiye'ye gelmiş. İlk gelenler Hasan Sami Baban, İsmail Hakkı Baban ve Zihni Baban kardeşler olmuş. Babani ve Babanzade adlarını kullanan aile soyadı kanunuyla birlikte Baban soyadını alıyor. 30 aileyi bulan Baban ailesinin Irak'ta çok sayıda arazi ve mal varlığı bulunuyor. Siyasetçi Bülent Akarcalı'nın anneannesi ile Yaşar Kemal'ın eşi Semiha Baban da varisler arasında yer alıyor.



12 yıl önce