|

5 No’lu Barış Müzesi

Başbakan Davutoğlu’nun Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüşeceğini açıklaması kentte sevinçle karşılandı. Birçok sivil toplum kuruluşu, gelişmenin çözüm sürecine katkı sunacağını açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 20:55 - 26/01/2015 Pazartesi
Diğer
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Diyarbakır’ı ziyaretinde eski adı 5 No’lu Askeri Cezaevi olan Diyarbakır Cezaevi’nin  müzeye dönüştürüleceğini müjdelemesi bu kapsamda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı. Başbakan Davutoğlu’nun partisinin il kongresinde, “Diyarbakır’ı bir kültür merkezi yapmak için çok acı hatıralar taşıyan hapishaneyi kültür müzesi, Diyarbakır müzesi haline dönüştürüyoruz. Bundan sonra Diyarbakır sadece kültürle, barışla, kardeşlikle anılacak” ifadeleri kentte heyecanla karşılandı.

ÇÖZÜME İVME KAZANDIRIR

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra adı, işkence iddialarıyla ön plana çıkan, bugüne kadar uygulanan işkence yöntemleriyle birçok belgesele ve kitaba konu olan Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüşmesini olumlu bir karar olarak değerlendiren sivil toplum kuruluşları çözüm sürecine ivme kazandıracağını düşündükleri bu çalışmaya destek sunmak istiyor. 78’liler Girişimi Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu Sözcüsü Celalettin Can, Diyarbakır Cezaevi’nin müze olması için 7 yıldır olağanüstü bir çaba içinde olduklarını, başbakanın sözlerini de bu çabanın, mücadelenin bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

BAŞBAKAN’DAN DUYMAK SEVİNDİRİCİ

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise adeta büyük bir yara gibi duran cezaevinin insan hakları müzesine dönüştürülmesi talepleri ile ilgili gelişmeyi başbakandan duymanın sevindirici olduğunu söyledi. En kısa zamanda cezaevinin müzeye dönüştürülmesini beklediklerini aktaran Elçi, bu tür sembolik adımların hem halkta çatışma sürecinin oluşturduğu yarayı iyileştirmek hem de güvenin tesis edilmesi bakımından çözüm sürecine katkı sunacağını dile getirdi. 

Önemli bir karar 

İHD Şube Başkanı Raci Bilici, Diyarbakır Cezaevi’nin insan hakları müzesine dönüştürülmesi için mücadele verdiklerini belirterek, beklentilere uygun bir müze yapılması halinde bunun önemli ve yerinde bir karar olacağını ifade etti. Bilici, “Müzede orada yaşananlarla yüzleşmek gerekir. Orada insanlığa karşı suçlar işlendi. Cezaevinin geçmişte yaşananlarla bir bütün olarak korunması temelinde elimizden gelen desteği sunmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Bilici, cezaevinde yaşananlarla ilgili vicdanların rahatlatılması halinde birçok şeyin önünün açılacağına inandığını vurgulayarak, başbakanın da bu düşüncede olduğunu düşündüklerini kaydetti. Mazlum-Der Şube Başkanı Abdurrahim Ay da cezaevinin müze olmasını eskiden beri talep eden sivil toplum kuruluşlarından biri olduklarını vurgulayarak, başbakanın açıklamalarını isabetli bir karar olarak değerlendirdi.

#Ahmet Davutoğlu
#Diyarbakır
#Tahir Elçi
9 yıl önce