|

68 yaşında kimlik sahibi oldu

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde yaşayan ve nüfusa kaydı bulunmayan Fatma Kocakaya, bir yıl süren işlemlerin ardından 68 yaşında kimlik belgesine kavuştu

Aa
00:00 - 29/02/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:53 - 29/02/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
68 yaşında kimlik sahibi oldu
68 yaşında kimlik sahibi oldu

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesine bağlı Kandil köyünde yaşayan ve nüfusta kaydı bulunmayan Fatma Kocakaya, bir yıl süren işlemlerin ardından 68 yaşında kimliğine kavuştu.

Göksun ilçesinde 1944 yılında dünyaya gelen Kocakaya, nüfusa kayıtlı olmadığı için Ekinözü'nde oturan Ahmet Şahan ile dini nikahla yaşamaya başladı.

Köylerini ziyaret eden Ekinözü Kaymakamı Abdülhamit Karaca'nın durumdan haberdar olmasıyla 68 yaşında kimlik belgesine kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Fatma Kocakaya, 'Bugüne kadar cismim ve ismim vardı, kimliğim olmadığı için 'yok biri' olarak yaşıyordum. Kaymakam bey ve nüfus müdürlüğü personeli çok yardımcı oldu sağolsunlar. Beni adeta yeniden dünyaya getirdiler' dedi.

Fatma Kocakaya'nın oğlu Erdoğan Şahan da annesinin nüfusta kaydının bulunmamasından dolayı birtakım zorluklar yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Geçen yıl annem rahatsızlanınca doktora götürdüm. Hastane girişinde sisteme girmek için adını soyadını sordular. Ben de 'adı köyümüzde Fatma ama resmiyette ne adı var, ne de soyadı' dedim. Sağlık personeli şaşırarak doktora sordu. Doktor muayenesini yaptı. Ama herhangi bir kayıt yaptıramadık. İlaçlarımızı da paramızla almak zorunda kaldık.'

İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Çivi ise Fatma Erdoğan'ın müracaatını Kaymakam Abdulhamit Karaca'nın talimatıyla aldıklarını ve daha önce böyle bir konudan haberleri olmadığını vurguladı.

Muhtarlarla yaptıkları toplantılarda nüfusa kaydı olmayanların kendilerine bildirilmesini istediklerinin altını çizen Çivi, 'Bu durumda olan insanların, kayıtları olmadığı için hiçbir resmi iş ve işlemleri yürümez. Birçok sıkıntıyla karşılaşırlar. Onun için bu durumda olan vatandaşımız varsa mutlaka bildirilmesini isteriz ki gerekli iş ve işlemlerini başlatalım' dedi.


12 yıl önce