|

71 yıl önce yaşanan zulmü hatırlattılar

Kırım Tatar Sürgünü'nün 71'inci yılı münasebeti ile Eskişehir'de düzenlenen anma gününde gerçekleştirilen Kırım Tatar Sürgünü oyunu ile sürgün canlandırıldı. Oyun izleyenlere sürgündeki yaşanan zulmü hatırlattı.

Yeni Şafak
15:11 - 16/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 15:23 - 16/05/2015 Cumartesi
IHA

Kırım Tatar Sürgünü'nün 71'inci yılında Eskişehir'de gerçekleştirilen canlandırma, gerçeğini aratmadı.



Enveriye Tren İstasyonu'nda gerçekleştirilen Kırım Tatar Sürgünü'nün canlandırılması, amatör olmalarına rağmen o günleri adeta yaşayan oyuncular tarafından sahnelendi. 18 Mayıs 1944 gecesi Bahçesaray Tren İstasyonu'nda yaşanan ve Kırım Tatarlarının tarihi yurtlarından insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına istif edilerek Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilmesi sahnesi gözyaşları ile canlandırıldı. Askerlerin sert müdahalesine maruz kalan Kırım halkının yaşadıkları, o günkü anımsattı. Tren istasyonunda bekletilen Kırım Tatarları, askerlerin zorla hayvan vagonlarına sürüklemeleri ve trenin hareket etmesi, çevredeki vatandaşlar tarafından da ilgi ile izlendi.



Sürgünü ve düzenlenen etkinlik ile ilgili konuşan Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, 71 yıl önce yaşananlar anlattı. Olcay, “Bugün burada 1944 senesinde Kırım Tatarlarının Sovyet Rusya tarafından uygulanan mezalimi tiyatro olarak anlattık. Çok değil, bundan 71 yıl önce bunlar yaşandı. Bu gördüklerimiz bir tiyatro değildir, bu gördüklerimiz bir sinema filmi değildir. Bu tren vagonları içerisinde insanlar binlerce kilometreyi kapakları açılmamacasına gittiler. Belki orada çocuklarını kaybettiler. Belki yolda babalarını ve annelerini kaybettiler. Cesetlerle birlikte yolculuk etmek zorunda kaldılar ve Kırım'daki evlerini, ata topraklarını bırakarak sürgüne uğratıldılar. Bu yaptığımız etkinliklerin tüm amacı buna dikkat çekmektir" dedi.

#Kırım Tatar Sürgünü
#Tatar Sürgünün 71.yıl dönümü
#Eskişehir
9 yıl önce