|

Anzak Koyu'nda 'Şafak Ayini'

Çanakkale Kara Savaşlarının 98. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenleri kapsamında Gelibolu'daki Anzak Koyu'nda, 'Şafak Ayini' olarak bilinen 'Şafak Töreni' düzenlendi.

Cihan
00:00 - 25/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 07:34 - 25/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Anzak Koyu'nda 'Şafak Ayini'
Anzak Koyu'nda 'Şafak Ayini'

Gelibolu Yarımadası Milli Parkı'ndaki Anzak Koyu'nda 'Şafak Töreni' yapıldı. Binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, gece Çanakkale'den Gelibolu'ya giderek, törenin başlamasını uyku tulumlarında bekledi. Bekleyiş sırasında dev ekranlarda Çanakkale Savaşı'na ilişkin belgesel ve röportajlar gösterildi.

Türkiye'ye teşekkür etti

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Dr. Jonathan Coleman 98 yıl önce Avusturalya ve Yeni Zelanda ordu birliklerinin burada karaya çıktığını hatırlatarak çıkartmanın 8 ay sürdüğünü söyledi. Coleman, "Devletim ve Yenizelanda hakı adına yıllardır gösterdikleri cana yakın misafirperverlikten dolayı Türk evsahiplerimize teşekkür ederim.

Türk halkı kendi anavatanını müdafa etmek için çok kayıp vermiştir. Bilindiği kadarı ile Türkiye'nin 87 bin evladı burada can vermiştir. Ama buna rağmen her yıl kayıplarımızı anmak ve saygılarımızı sunmak için geldiğimizde dostluk ve sıcaklık çerçevesinde en iyi şekilde karşılanmaktayız" şeklinde konuştu.

Atatürk'ün mektubu okundu

Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup, Türk subayları tarafından Türkçe ve İngilizce olarak okundu. Mektuptaki ifadeler ise şöyle:

"Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

Konuşmaların ardından anma duası yaptırıldı, ilahiler okundu. Ataları için dua eden torunlar, duygulu anlar yaşadı. İki dakikalık saygı duruşunun ardından son dua yaptırıldı. Ardından İstiklal Marşı, Avustralya ve Yeni Zelanda ulusal marşları çalınarak ülke bayrakları göndere çekildi. Şafak ayini, savaşa katılan ülke çelenklerinin Anzak yazısının bulunduğu kaideye sunulmasıyla sona erdi.


11 yıl önce