|

Beyazperdede Kürt açılımı: Ben Gördüm

Doğu ve Güneydoğu'da işlenen yargısız infazları konu alan 'Min Dit' (Ben Gördüm) Türkiye'nin ilk Kürtçe sinema filmi unvanıyla gösterime giriyor.

Orhan Turan
00:00 - 13/03/2010 Cumartesi
Güncelleme: 23:08 - 12/03/2010 Cuma
Yeni Şafak
Beyazperdede Kürt  açılımı: Ben Gördüm
Beyazperdede Kürt açılımı: Ben Gördüm

Türkiye'nin tamamı Kürtçe ilk sinema filmi olan Min Dit (Gördüm) 2 Nisan'da Türkiye genelinde, İstanbul Film Festivali'ne katılacağı için İstanbul'da da 30 Nisan'da gösterime girecek. Almanya'da yaşayan yönetmen Miraz Bezar bu filmi yapmak için annesinin evini bile satmış. Parası tükenince imdadına ünlü yönetmen Fatih Akın yetişmiş. Bezar, parasızlık nedeniyle filmin hem senaryosunu yazmış, hem prodüktörlüğünü ve yönetmenliğini üstlenmiş. Bununla da kalmamış, filmin montajını da kendi elleriyle yapmış.

JİTEM GERÇEĞİNE DOKUNUYOR

JİTEM'ci bir subayın işlediği cinayetler ve bu cinayetleri ortaya çıkarmak isteyenlerin arasında geçen mücadeleyi anlatan Min Dit, 90'lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetleri beyaz perdeye taşıyor. Filmde Jitemci Subay Nuri Kaya rolünü oynayan Hakan Karsak, “Jitemci Nuri Subay, bir yandan içinde caniye benzeyen karakter barındırıyor. Diğer taraftan da çok örnek bir aile hayatı var. 'Benden farklı olamazsınız. Benden farklı olursanız yaşayamazsınız.' mantığıyla hareket ediyor” diyor.


ÖDÜLÜ BOL GÖSTERİMİ ZOR FİLM

Türkiye'nin ilk Kürtçe sinema filmi 7 yıllık bir çalışma sonrası tamamlandı. Film vizyon öncesi çok sayıda festivalden ödülle döndü. Son olarak Altın Portakal'a da katılan film burada Juri Özel Ödülü'ne layık bulundu. Ancak filmin konusu nedeniyle yönetmen Miraz Bezer dağıtımda da sıkıntı yaşanmış. Bezar “Kimse bu filmin dağıtımını üstlenmek istemedi. Herkes çekinerek çeşitli bahaneler üretti. Filmin dağıtımı için sonunda Nar Film'le anlaştık” diyor.



14 yıl önce