|

Bir hüzün hikayesi Sarıkamış

Yakın tarihin en hüzünlü hikayelerinden birisi olan Sarıkamış Harekatı’na başlama emri, 100 yıl önce dün verilmişti. Harekat sonucunda, 18 günde 60 bin askerimiz soğuktan veya hastalıktan şehit oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 23/12/2014 Salı
Güncelleme: 22:15 - 22/12/2014 Pazartesi
Diğer
Dün, Birinci Dünya Savaşı’nın Osmanlı tarihi açısından en dramatik sayfalarından biri olan Sarıkamış Harekâtı’nın başlamasının 100. yıldönümüydü. Felakate dönüşen harekâtta binlerce Osmanlı askeri yaşamını yitirdi. 22 Aralık 1914’te başlayan harekattaki amaç Rusları kuşatmaktı ama 9 Ocak’a kadar 18 gün süren bu savaşta Osmanlı ordusu 60 bin askerini soğuktan ya da hastalıktan kaybetti. 

AMAÇ RUSLARI İMHA ETMEK 

Peki Sarıkamış faciasına nasıl gelinmişti? Osmanlı Devleti’nin, doğuyu korumakla görevli 3. Ordusu, 7-17 Kasım tarihleri arasında Köprüköy ve Azap muharebelerinde yaptığı cephe saldırılarıyla Rusları bir miktar geri püskürterek küçük bir başarı kazandı. Kafkas Cephesi’ndeki kısmi başarı, İstanbul'da olumlu karşılansa da yeterli görülmedi. Rusları kesin yenilgiye uğratacak planlar üzerine çalışılmaya başlandı. Başkomutan Vekili Enver Paşa, geniş bir kuşatma harekâtı ile Rus birliklerini imhaya karar verdi. 

ŞAN VE ŞEREF İLERİDEDİR

Enver Paşa, 12 Aralık’ta Erzurum’a geldi. Burada plana son şekli verildi. 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa, harekâtta başarı şansı görmediği için görevinden ayrıldı. Enver Paşa 22 Aralık’ta başlayacak kuşatma harekâtı için 19 Aralık’ta genel taarruz emrini yayınladı. Emir şu sözlerle bitiyordu: “Saadet, şan ve şeref ileride; alçaklık, sefalet ve ölüm geridedir.” 

100 bin katılım

Kars Valisi Günay Özdemir, Sarıkamış Harekatı'nın 100'üncü yılı anma etkinlikleri kapsamında yapılan tören alanında incelemelerde bulundu. Özdemir, etkinlikleri bu yıl geniş kapsamlı ve 100 bin kişinin katılımıyla şühedaya yakışır biçimde gerçekleştireceklerini söyledi. Öte yandan İstanbul'dan 3 gün önce başlayan Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu'na katılan sporcular Karabük'e ulaştı.

#Birinci Dünya Savaşı
#Osmanlı tarihi
#Sarıkamış Harekâtı
#Sarıkamış
9 yıl önce
default-profile-img