|

Bir yetim aylık 90 TL'ye dünyayı değiştirir

Dünya üzerinde 300 milyonu aşkın yetim çocuk var. Bu rakam 2015 yılında 400 milyonu aşacak. Çünkü her 2 saniyede 1 çocuk anne ya da babasını kaybediyor. İslam dininin özel önem verdiği yetimler için uluslararası düzeyde faaliyetler yapan İHH, yarın 6. Yetim Buluşması'nı gerçekleştirecek. Vakfın Yetim Birimi Başkanı Murat Yılmaz, dünya üzerindeki yetim çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi.

Nuriye Çakmak
00:00 - 17/10/2014 Cuma
Güncelleme: 11:59 - 8/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Dünya üzerinde yaşayan 3 milyar çocuktan en az 300 milyonu yetimlerden oluşuyor. Savaşlar, işgaller, silahlı çatışmalar veya terör olayları gibi insan eliyle yaşanan felaketlerin yanı sıra doğal afetler, yaşanan kronik yoksulluklar ve ölümcül bulaşıcı hastalıklar çocukların yetim kalmasının ana sebeplerini oluşturuyor.


Yetim kalan çocuklar son derece zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, insan kaçakçılığı, zorla evlatlık verilme, çocuk asker olarak kullanılma, çocuk işçiliği, organ mafyası, fuhuş ve dilenci şebekeleri, misyoner örgütler, madde bağımlısı olma riski ve çeşitli suç örgütleri gibi tehlikelerle baş başa kalıyorlar.



Yüzden fazla ülke, 300 bin yetim

Uluslararası kaynaklara göre günümüzde her 2 saniyede 1 çocuk anne veya babasını kaybederken dünyadaki yetim sayısının 2015 yılında 400 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Uzun yıllardır dünyadaki yetim gerçeğine dikkat çekmek için ciddi çalışmalar yürüten ve yetimler için başlı başına bir birim oluşturan İHH İnsani Yardım Vakfı, dünya genelinde 46 ülke ve bölge ile Türkiye'de 55 şehirde 47 bin yetime düzenli olarak destek sağlıyor. Ayrıca dönemsel olarak yüzü aşkın ülkede 300 bin yetime destek sağlanıyor.



Vakıf dünyanın dört bir yanında destek olduğu yetimleri 2005 yılından bu yana 'Uluslararası Çocuk Buluşmaları' adı altında devasa bir etkinlikte bir araya getiriyor. Bu yıl 6. kez gerçekleşecek buluşma için dünyanın 13 farklı ülkesinden yola çıkan yetimler İstanbul'a ulaşmaya başladı. Organizasyonun finali 18 Ekim 2014 tarihinde saat 14.00'da İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleşecek.



Fuhuş mafyası bir yılda bir milyon 100 bin sahipsiz çocuğu kaçırdı

İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Yetim Birimi Başkanı Murat Yılmaz, 135 ülkede 22 yıldır insani yardım çalışmaları organize eden İHH'nın yürüttüğü faaliyetlerde, yetim ve öksüz çocuklarla ilgili ciddi eksiklikler olduğunun görülmesiyle ilk çalışmaların temelinin atıldığını söylüyor. “Yardım götürülecek coğrafyalarda yetim ve öksüzleri her zaman liste başına aldık ancak zaman ilerledikçe bunun özel bir pozisyonda ele alınması gerektiği kararını verdik", diyen Murat Yılmaz, suç örgütlerine, organ ve fuhuş mafyalarına dikkat çekiyor. Sadece bu yıl içerisinde bin 100 çocuğun fuhuş mafyaları tarafından kaçırıldığının altını çizen Yılmaz, insan tacirleri ve misyoner örgütlerin özellikle bu çocuklar üzerinde çalıştığını belirtiyor.



Misyonerler çocukların dinlerini çalıyor

Coğrafyaların fakirliğinden ve cahilliğinden istifade eden misyoner örgütlerin özellikle kimsesiz çocukların dinlerini çaldıklarını belirten Murat Yılmaz, İHH'nın tüm bu olumsuzluklara karşı 2005 yılında ilk 'Uluslararası Yetim Buluşması'nı düzenleyerek yetim çalışmalarını başlattığını belirtiyor. Yetim çalışmaları kapsamında Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştirilen Sponsor Aile Destek Sistemi ise 2007 yılından bu yana büyüyerek devam ediyor. Sponsor Aile kavramı ile hem çocukların mahrumiyetini yaşadığı aile kavramına vurgu yapılmış, hem ümmet olarak büyük bir aile olduğumuzu hatırlamamız sağlanmış. Yetimlerin ümmetin kayıp çocukları olmaması için hummalı bir çalışmanın da startı verilmiş.


Şu anda 47 bin çocuğun sponsor bir ailesi var ve düzenli olarak ayda 90 liralık destek alıyorlar. Sponsor aile, destek verdiği yetimi bıraksa bile İHH yetimi kesinlikle bırakmıyor. Yetim çocuklar durumdan haberdar edilmeden hemen yeni bir sponsor aileye emanet ediliyor. Bu yıl içinde 6 bin yetim sponsorluktan vazgeçen ailelerden alınıp yeni ailelere yönlendirildi.



Hedef bir milyon yetime ulaşmak

2014 yılı hedeflerinin 55 bin yetime bir aile kazandırmak olduğunu söyleyen Murat Yılmaz, 2016 sonuna kadar 100 bin yetime sürekli destek sağlamayı hedeflendiklerinin altını çiziyor. Yine 2016 yılı hedeflerinden biri de dönemsel destek verilen yetim sayısını 1 milyona ulaştırmak.



Her Ramazan'ın 15'i Dünya Yetimler Günü

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın yetim çalışmaları bağlamında ön ayak olduğu projelerden biri de 'Dünya Yetimler Günü'. 2013 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı'na sunulan proje 57 üye ülkenin oy birliğiyle kabul edildi ve her yılın Ramazan ayının 15'i yetimlere adandı. Murat Yılmaz, çalışmalar çerçevesinde il ve ilçelerdeki yetimleri tespit çalışmalarına başlanmasının bu kampanyanın en önemli başarılarından biri olduğunu vurguluyor.


“Yetimler Günü sayesinde bir farkındalık oluşturularak daha kolektif çalışmaların temeli atıldı ve en önemlisi ümmet kendi yetimlerine sahip çıkıyor duygusu oluşturuldu" açıklamasında bulunan Yılmaz, “2 milyarlık İslam alemi olarak bu gün sayesinde bizim artık mafyalara kaptıracak tek bir çocuğumuz yok, biz artık çocuklarımıza sahip çıkıyoruz başlığını atmış olduk" diyor.



Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var

Yine bir ilk olarak gerçekleştirilen 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' projesi de yetim çalışmaları kapsamında bütün hızıyla sürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ortak çalışmasıyla başlayan projeye, 80 ilden 2 bin 100 okul ve 7 bin sınıf katıldı. Her sınıfı 30 kişi düşünüldüğünde en az 210 bin çocuk fiilen bu yardım halkasın dahil oldu. Kampanyaya katılan her sınıfın bir kumbarası var ve her ay bu kumbaralarda toplanan 90 lira ile bir yetime sponsor olunuyor.



Özellikle doğu illerinde bazen tek bir okul bir yetime sponsor olabiliyor. Projeye dahil olan sınıflarda bir çocuğa ayda ortalama 3 liralık bir miktar düşüyor. Okul olarak sponsor olduğunda ise beş kuruşla bile katılan çocuklar olabiliyor. Murat Yılmaz, bu kampanya vesilesiyle çocuklara 'Sen küçük olabilirsin, elindeki imkanlar kısıtlı olabilir ama bu durumda bile zor durumdaki yaşıtlarına sahip çıkabilir, onlar için bir şeyler yapabilirsin' mesajı verildiğinin altını çiziyor.


İHH İnsani Yardım Vakfı'nın yetim çalışmaları dahilinde yürüttüğü bir diğer çalışma ise yetimhaneler. Sadece geçtiğimiz sene 10 tane yeni yetimhane açan İHH, dünyanın dört bir köşesinde toplam 23 yetimhanede 2 bin çocuğun bütün ihtiyaçlarını büyük bir özenle karşılamaya devam ediyor.



Türkiye'nin yetimleri

Türkiye'de ise 55 farklı şehirden 6 bin 200 yetim çocuk İHH tarafından periyodik destek alıyor. Ayrıca yetimlere ve ailelerine birçok sosyal yardım da ulaştırılıyor. Üniversitelilere burs verilirken, yaşadıkları evlerde tamir ve bakımlar yapılarak iyileştirmeler gerçekleştiriliyor, eşya eksikleri karşılanıyor, ayrıca her yaştan yetimin her türlü kitap ihtiyacı da karşılanıyor. Sadece geçtiğimiz sene 60 bin kitap yetim çocuklara ulaştırıldı. Tüm bunların yanı sıra Fatih'te kurulan psikolojik destek merkezinde yetimlere ve annelerine rehabilitasyon çalışmaları yapılıyor.



Yetim paralarını biriktirip ev aldılar

“En önemli şey insana ve hayata dokunmak ve bunu Allah rızası için yapıyor olmak" şeklinde konuşan İHH yetim birimi başkanı Murat Yılmaz, bu çalışmaların manevi boyutunun çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Kendisini en çok etkileyen yetim anılarından biri ise Etiyopya'daki 10 yetim ailesinin kendilerine İHH tarafından gönderilen aylık yetim masrafını biriktirerek ev sahibi olmaları. Bir diğer anısı ise Sri Lanka'ya ait. Yetim Dayanışma Günleri kapsamında bölgeye giden Yılmaz, temizlik yaparak geçinen ve üç yetimi olan bir anneden bahsediyor. Bu yetim annesinin temizlik yaptığı yere ulaşması için 2 saat yol yürümesi gerek. Ve bu zor şartlara rağmen günde sadece bir dolar kazanıyor. Hiç dinlenmeden bir ay boyunca çalıştığında alacağı miktar 30 dolar. İHH'nın bir yetime gönderdiği aylık miktar ise bu kadının bir aylık kazancından fazla.



'Yetim gülerse dünya güler'

“Yurt dışından getirip burada sahip çıktığımız yetimlerden üniversiteden mezun olup mesleğini icra etmeye başlayan var, şimdi onlar da başka yetimlere sahip çıkıyorlar" diyen Murat Yılmaz, “Miloşeviç bir yetimdi ve balkanları kan gölüne çevirdi. Ömer muhtar da bir yetimdi, Osmanlı yetimhanelerinde büyüdü. Bir ümmetin önüne geçti ve o milleti özgürlüğe taşıdı. Eğer sahip çıkılırsa bir yetim dünyayı değiştirebilir. Biz bu ruhla çalışıyoruz" mesajını veriyor.


#İHH
#DÜNYA YETİMLER GÜNÜ
#Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var
#Murat Yılmaz
10 yıl önce