|

BPA bilmecesi

İnsan sağlığını tehdit ettiği iddia edilen Bisfenol A (BPA) ile ilgili Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ilginç bir rapor yayınladı. EFSA’ya göre BPA’nın, sağlık açısından riski yok.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:17 - 25/01/2015 Pazar
Yeni Şafak
Plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynayan Bisfenol A (BPA) maddesiyle ilgili sır perdesi aralanmıyor. İnsan vücuduna bilim adamlarının tahmininden daha fazla zarar verdiği iddia edilen Bisfenol A’nin anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda büyüme ile davranış bozukluklarına yol açtığına dikkat çekiliyor. 

CİDDİ RİSK ALTINDAYIZ

Öte yandan bazı ülkelerde kullanımı yasaklanan BPA ile ilgili Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ilginç bir rapora imza attı. Rapora göre BPA’nın doğmamış çocuklar dahil tüm insanlığın sağlığına yönelik hiçbir risk faktörü yok. Uzmanlar ise BPA’nın tüketilen su ve gıda maddeleriyle birlikte insan vücuduna girdiği andan itibaren zarar vermeye başladığını belirtiyor. 

EN TEHLİKELİSİ BİBERON

BPA’nın en tehlikeli kullanım alanlarından birisi biberonlar. Eğer bebeğinizin sütünü biberonda ısıtıyorsanız bu madde kolaylıkla süte geçiyor. BPA en çok su şişelerinde, saklama kaplarında, damacanalarda, bardaklarda karşımıza çıkıyor. Madde özellikle sıcakla birleşince, su süt gibi maddelere nüfuz ederek bebekleri doğrudan etkileyebiliyor.

Gebeyken kullanmayın

Michigan Üniversitesi’nin 24 anne-bebek çifti üzerinde yaptığı araştırmaya dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, “Gebelikte maruz kalınan BPA çocukta erişkin yaşta diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi sağlık problemleri riskini artırıyor” diyor.

#BPA
#Bisfenol A
#Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
9 yıl önce