|

Burun farkıyla

Polonya'da 40 yıldır devam eden araştırma ilk mevvesini verdi. Felçli bir hastanın burnundan alınıp kırık omuriliğine yerleştirilen hücreler, çoğalarak hastalığı iyileştirdi.

.
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:34 - 21/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Burun farkıyla
Burun farkıyla

Omurilik hücrelerinin yenilenmesi alanında geliştirilen yeni bir teknolojiyi kullanan İngiliz ve Polonyalı bilim adamları, felçli bir hastayı yeniden ayağa kaldırmayı başardı. Operasyonda Darek Fidyka isimli Bulgar hastanın burnundan alınan kokuya duyarlı hücrelerin daha sonra hastanın omuriliğinin kırık olan bölgesine yerleştirildiği ve şaşırtıcı bir şekilde burada çoğalmaya ve omuriliğin kırık bölgesini yeniden oluşturmaya başladıkları ifade edildi.

YENİLENME ÖZELLİĞİNE SAHİP

Polonya''nın Wroclaw kentinde gerçekleştirilen operasyon ve uygulanan tedavi sonucunda hasta yeniden ayağa kalkarak yürümeye ve vücudundaki tüm uzuvlarını yeniden hissetmeye başladı. Operasyonu gerçekleştiren uzmanlar, konuya ilgili olarak yaptıkları açıklamada, insan burnunda bulunan hücre grubunun kokuları ayırt edebilmek için devamlı olarak yenilenme özelliğine sahip olduklarını ve bu hücrelerin felçli hastaların tedavisinde kullanılması alnında elde edilen başarının da son 40 yılda gerçekleştirilen büyük araştırmaların bir sonucu olduğuna vurgu yaptı.

10 yıl önce