|

Caretta "Tugay" denize bırakıldı

Marmaris'te yaralı halde bulunduğu denizde kurtarılan ve "Tugay" ismi verilen caretta caretta, tedavisinin ardından yeniden denize bırakıldı.

Aa
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 10:30 - 23/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Caretta "Tugay" denize bırakıldı
Caretta "Tugay" denize bırakıldı

Marmaris Körfezi'nde yaklaşık 4 ay önce yaralı bulunduktan sonra götürüldüğü Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) tedavi edilen caretta caretta, yeniden Marmaris'e getirildi.

Kaplumbağa, Adaköy Mahallesi Yalancıboğaz mevkisinden Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, DEKAMER görevlileri, Marmaris Çevrecileri Derneği ve TEMA Marmaris Şubesi üyelerinin katılımıyla yeniden mavi sularla buluşturuldu.

Bayrak, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaplumbağanın bulunduğunda yuttuğu bir atıktan dolayı suya dalamama problemi yaşadığını söyledi. Beslenemeyen hayvanın güçsüz düştüğüne işaret eden Bayrak, "DEKAMER'de tedavisi tamamlanan kaplumbağayı yeniden doğal ortamına bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Gazetecilerin "son dönemde çok fazla deniz kaplumbağası yaralanması ve ölümü olayının yaşandığını" hatırlatması üzerine Bayrak, şunları söyledi:

"Toplumda çevreye karşı bilinç arttı. Belki bundan 10 sene önce bu tür canlılar çok fazla kişiyi ilgilendirmiyordu. Şimdi çocuklar bile yaralı bir hayvan gördüklerinde ihbarda bulunuyor. Kazalar artmamış olsa da artık her türlü olaya ulaştığımız için bu konudaki farkındalık gelişmiş olabilir. Ayrıca koruma tedbirleriyle deniz kaplumbağalarının popülasyonunda da bir artış yaşandı. Daha önce Mersin, Adana, Yumartalık'ta görülen deniz kaplumbağalarına son dönemde Muğla ve Aydın bölgelerinde de çok sık rastlanılmaya başlandı."

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin ise ihbar üzerine denizde buldukları kaplumbağanın suya dalamadığı için çok bitkin bir durumda olduğunu ifade etti. Kaplumbağanın yeniden denize kavuşmasının kendilerini mutlu ettiğini anlatan Kutengin, "Bizim için en büyük mükafat bu sahneye şahit olmaktır" diye konuştu.

Marmaris'te son dönemde 5 deniz kaplumbağasının yaralandığını, bunlardan 2'sinin öldüğünü hatırlatan Kutengin, koruma altındaki bu deniz canlılarına karşı vatandaşların daha duyarlı olmasını istedi.

Bulan çocuğun ismi verildi

Tekne turundayken deniz yüzeyinde bir kaplumbağanın hareketsiz şekilde durduğunu fark eden 11 yaşındaki Deniz Tugay, Marmaris Liman İşletmeleri AŞ'nin Genel Müdürü olan babası Şükrü Tugay'a haber vermişti.

Tugay'ın durumu Marmaris Çevrecileri Derneğine bildirmesi üzerine bir botla denize açılan dernek üyeleri ve su sporları merkezi çalışanları caretta carettayı kurtarmış, ardından DEKAMER ekiplerine teslim edilmişti. Merkezde kaplumbağaya, kendisini bulun çocuğun soy ismi olan "Tugay" adı verilmişti.

10 yıl önce