|

Daha neler dedirten 112 acil çağrıları

Siirt ve Bingöl'de 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi'ne yapılan ve sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açan asılsız ihbarlar "pes" dedirtiyor.

Yeni Şafak
13:14 - 19/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:18 - 19/03/2015 Perşembe
AA
"Doğum yapan keçileri için ambulans istiyorlar"
"Doğum yapan keçileri için ambulans istiyorlar"

Komuta merkezini gereksiz yere meşgul eden asılsız ihbarlar arasında, mezarlıktan arayıp, "burada çok sayıda ölü var yetişin" diyenlerin yanı sıra eşine çiçek göndermek, yeni konuşmayı öğrenen çocuğuna pratik yaptırmak, komşu köye tarım ürünü yollamak ve doğum yapan keçisi için ambulans isteyenler de yer alıyor.



Siirt Sağlık Müdürü Serkan Aslan, AA muhabirine, Acil Komuta Kontrol Merkezi'ne günde yaklaşık 2 bin ihbar geldiğini, bunlardan yüzlercesinin asılsız olduğunu söyledi.



"Çocuklarına 112'yi öğretmek için arıyorlar"


Asılsız çağrılar arasında acil sağlık hizmetleri talebiyle uyuşmayan birtakım farklı taleplerin de olduğuna dikkati çeken Aslan, şunları dile getirdi: "Aileler çocuklarına 112'yi öğretmek için arıyorlar. Ya da yeni konuşmaya başlayan çocuklara pratik yaptırmak için arayanlar da var. Canı sıkıldığı için bedava diye 112'yi arayıp sohbet etmek isteyenlerle de karşılaşılıyor. Ayrıca taciz amaçlı aramalar da söz konusu. Personelimiz, her çağrıyı acil sağlık talebinde bulunan bir kişi olarak değerlendirmektedir."



"Doğum yapan keçileri için ambulans istiyorlar"


Siirt 112 Komuta Kontrol Merkezi personeli Funda Başaran da her gün çok farklı çağrılarla karşılaştıklarını kaydetti.



Başaran, kendilerini şaşırtan taleplere ilişkin şunları söyledi: "Köydeki cevizlerini komşu köye taşımak veya doğum yapan keçileri için ambulans istiyorlar. Asker şafak 112 olduğunda bizi arıyor. Kimi zaman da köyden kent merkezine gelmek için ambulans talebinde bulunuyorlar. Bazen de arayıp, 'burada çok fazla ölü var' diyorlar. Acil bir durum sanıp adres sorduğumuzda mezarlıktan aradığını belirtiyorlar. Eşine çiçek göndermek isteyenler de ambulans talep ediyor."



"Savcılığa suç duyurusunda bulunduk"


"Gereksiz çağrı yapanlarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk" diyen Demir, acil durumlarda vakaya yetişmeye çalışan ambulansa yol vermeyen sürücülerin de kamera sistemiyle tespit edilerek, onlar hakkında da gerekli işlemlerin yapılacağını kaydetti.



#112
#Siirt
#112 acil çağrı
9 yıl önce