|

Dünya yeni 10 yıla böyle girdi

Aa
00:00 - 1/01/2010 Cuma
Güncelleme: 09:19 - 1/01/2010 Cuma
Yeni Şafak
Dünya yeni 10 yıla böyle girdi
Dünya yeni 10 yıla böyle girdi

Dünyanın, yeni yılı en son karşılayan merkezlerinden biri olan New York'ta, Times Meydanı'nda soğuk havaya rağmen toplanan yüz binlerce kişi, ekonomik durgunluk, terörizm ve çevre felaketi tehditlerini de beraberinde getiren son 10 yılı geride bırakarak, yeni 10 yıla, öncekinden daha iyi geçmesi umuduyla girdi. 

Meydanda yeni yıl karşılamasında havai fişek gösterisi yapılırken, kristal dev yılbaşı topu indirildi ve bu sırada da 1 tonun üzerinde konfeti atıldı. Isının sıfır santigrat derece civarında olduğu yılbaşı gecesinde meydanda yüzlerce polis de görev aldı. Çevre binalara da keskin nişancılar yerleştirildi. Meydandaki güvenlik önlemlerinin alınmasına günler önce başlandı, bazı binalar boşaltıldı, araçlar çektirildi hatta radyasyon taraması yapıldı.

Öte yandan Sydney'in ünlü köprüsü üzerinde havai fişek gösterilerini 1 milyon kişi izlerken, Tokyo'da  gökyüzüne balonlar bırakıldı. Paris'te 120 yaşına giren Eyfel Kulesinde rengarenk ışık gösterisi yapıldı.  

Las Vegas, eğlenmek için bu kente gelmiş olan yaklaşık 315.000 kişiyle yılbaşını karşılarken, kumarhanelerin üzerinde havai fişek ve ışık gösterileri yapıldı. 

2009'da mali piyasalarda toparlanma gözlense de geçen 10 yıla damgasını vuran gelişmelerden biri ekonomik krizdi. Dünya çapında milyonlarca kişi işsiz kaldı, ipotekler nedeniyle kaybettikleri evlerinden çıkarılanlar oldu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yılbaşı gecesi televizyonda yaptığı konuşmasında, "Herkes için zor geçen bir yılı geride bırakıyoruz. Hiçbir kıta, hiçbir ülke, hiçbir sektör bunun dışında değil" dedi. Sarkozy, 2010'un yenilenme yılı olacağını kaydetti. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel de yeni 10 yılın başlamasının, küresel ekonomik hastalıklardan derhal kurtulunacağının habercisi olmadığını söyledi. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma durumdan daha memnundu ve yeni yılda düzenlenecek olan dünya kupası futbol organizasyonunun, ülkesindeki ırkçılık politikası Apartheid'in sona erdiği 1994'den sonraki en önemli olay olacağını belirtti. 

Rio de Janeiro'nun 4 kilometrelik Copacabana plajında yılbaşını karşılamak üzere yaklaşık 2 milyon kişi toplandı. Plaj boyunca havai fişek gösterileri ve konserler vardı. Güvenlik için plajda yaklaşık 12 bin polis görev yaptı. Plajdaki Amerikalı turistlerden 27 yaşındaki Chad Bissonnette, "Hayatımda ilk kez bu kadar çok arkadaşımın, komşumun işini kaybettiğine tanık oldum" diyerek, yeni yılın daha iyi olmasını diledi. 

New York Times Meydanındaki kutlamalarda konfetilere, çeşitli dileklerin el yazısı ile not edildiği 10.000 kağıt parçası da eklenerek kalabalığın üzerine bırakıldı. 50 yaşındaki Gail Guay'ın yakaladığı kağıtta, "geriye dönüp bakma" yazılı idi. 

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd yılbaşı mesajında, 2009'un başarılarından birinin, küresel ısınmaya karşı dünya liderlerinin toplanmayı başarması olduğunu söyledi. 

Geçen on yıla damga vuran gelişmelerden biri de terörizm ve Irak ile Afganistan'daki savaşlar oldu. Pakistan'da da militanların körüklediği şiddet olayları yoğunlaştı. 

Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown çarşamba günü yaptığı açıklamasında, Hollanda'dan ABD'ye giden yolcu uçağına karşı terör saldırısı düzenleme girişimini anımsatarak, 10 yılın son günlerinde de terörizmin kendisini gösterdiğini belirtti. Brown, küresel terörizmin merkez üssünün El Kaide ve Taliban olduğunu vurguladı. 

Endonezya'daki ABD Büyükelçiliği, Bali adasında terör saldırısı olabileceği uyarısında bulunurken, yerel yetkililer böyle bir istihbaratın kendilerinde olmadığını açıkladı. 

AB dönem başkanlığını devralan İspanya'da Madrid'deki Sol meydanında 27 AB üyesi ile ilgili görüntüler projektörlerle merkez postane binasına yansıtıldı. 

Londra'da dondurucu soğuğa rağmen Thames nehri boyunca toplanan binlerce kişi, düzenlenen havai fişek gösterileriyle yeni yılı karşıladı. 

Asya'da farklı takvimlerin kullanılmasından ötürü birçok ülkede yılbaşı Avrupa ve Amerika kıtalarına göre sönük geçerken, Çin'in Şanghay kentindeki Longhua tapınağında yeni yılın kendilerine zenginlik getirmesi dileğiyle çan çaldırmak isteyenler kişi başına 518 yen (yaklaşık 75 dolar) ödedi. Çincede 518 dendiğinde, "zenginlik istiyorum" denmesine benzer bir ses çıkarılıyor.  

Filipinler'de alev fişekleri ve ateş edilmesi nedeniyle yüzlerce kişi yaralanırken, birçok Filipinli, tıpkı Çinliler gibi, gürültülü bir yeni yıl karşılamasının şeytanı ve şanssızlığı uzaklaştıracağı inancıyla coşkulu biçimde eğelendi. 

Uluslararası haber ajansları, İstanbul'da Taksim Meydanı'nda geçen yıllarda yaşananların tekrarlanmaması amacıyla güvenlik önlemlerinin yoğunlaştırıldığını, Vali Muammer Güler'in, satıcı hatta Noel Baba kostümlü polislerin de görev yapacakları şeklindeki esprisini, ilginç detaylar olarak aktardı. 

14 yıl önce