|

En net iade

Ebay'de açık artırmaya çıkarılan, Türkiye kökenli 5 bin yıllık bir “Yortan kabı” geri alındı. Satış internet üzerinden yapıldığı için, iade süreci kendi alanında bir ilk.

Yeni Şafak
22:15 - 15/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 20:35 - 14/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
Yasadışı yollarla yurt dışına çıkarılan Türkiye kökenli kültür varlıklarından birine bu kez internet satışı sırasında ulaşıldı. Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıkları, bir Yortan kabının internetteki en büyük alışveriş sitelerinden biri olan ebay.com’da satışa sunulduğunu tespit edince hızla harekete geçerek tarihi eseri geri aldı. Yortan kabının iadesi için yürütülen çalışmalarla, bir tarihi eser ilk kez bir internet satışından geri alınmış oldu.

M.Ö. 3 BİN YILINDAN KALMA

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi uzmanları, eserin Batı Anadolu bölgesinde görülen ve arkeoloji literatüründe “Yortan tipi kaplar” olarak adlandırılan eserlere benzediğini ve Türkiye'deki bazı merkezlerde M.Ö. 3 bin yıla tarihlenen arkeolojik tabakalarda benzer tiplerin olduğunu belirledi. Eserin Türkiye’ye iadesi için Dışişleri Bakanlığı ve e-bay şirketi ile irtibata geçildi. Ardından eseri satışa sunan firma ile iade için görüşüldü. 

ŞİRKET OLUMLU KARŞILADI

Şirketin talebi olumlu karşılaması üzerine Yortan kabı, geçen hafta Avustralya’nın Melburn şehrindeki başkonsolosluğumuz tarafından teslim alındı. Türkiye’ye getirilen tarihi eser, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne koyuldu.

AYFER MALLI

#En
#net
#iade
9 yıl önce