|

Engellerini üreterek aşıyorlar

Çayırova ilçesindeki Özel Rehabilitasyon İş Merkezi'nde (ENİŞMER) çalışan bedensel engelliler, bölgede faaliyet gösteren büyük firmalar için elektrik ve çatı malzemesi üretiyor.

Aa
00:00 - 25/02/2014 Salı
Güncelleme: 13:02 - 25/02/2014 Salı
Yeni Şafak
Engellerini üreterek aşıyorlar
Engellerini üreterek aşıyorlar

Çayırova Belediyesi'nin desteğiyle bedensel engellilere istihdam sağlamak için 2007 yılında kurulan merkezde çalışan 27 engelli, üretim, montaj ve paketleme işi yaparak üretime katılıyor.

ENİŞMER Genel Müdürü Adil Uçankan, yaptığı açıklamada, merkezin bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında Çayırova'daki engelli vatandaşlara istihdam sağlamak için kurulduğunu belirterek, şuan 27'si engelli olmak üzere toplam 36 kişiyi istihdam ettiklerini söyledi.

Bölgede kurulu 3 büyük firma için priz ve fiş gibi elektrik malzemesi ürettiklerini anlatan Uçankan, kar etme amaçları olmadığını, sadece ay sonu geldiğinde çalışanların maaşını ödeyebilecek kadar iş yaptıklarını kaydetti.

Uçankan, merkezde üretip firmalara gönderdikleri ürünlerin çoğunun ihraç edildiğine dikkati çekerek, bunun kaliteli iş yaptıklarını gösterdiğini ifade etti.

Merkezde çalışan bedensel engellilerin tamamının çalışabilecek nitelikte olduğunu dile getiren Uçankan, "Burada çalışanların çoğu 2007 yılından önce hiçbir işte çalışmamış. Engelliler için bir iş yeri açıldığını duyunca hemen koşup geldiler. O günden beri de çok mutlu bir şekilde çalışıyorlar. Maaşlarını da bu şekilde çıkarıyorlar. Onun dışında servislerini ve yemeklerini biz karşılıyoruz. Burası onlar için bir rehabilitasyon merkezi gibi oldu" diye konuştu.

"Özellikle belediyelerin bu tip merkezler açması lazım"

Uçankan, engellilere istihdam sağlayan bu tip işyerlerinin sayısının artması gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle belediyelerin bu tip merkezler açması lazım. Türkiye'de nüfusun yüzde 10'a yakını engelli. Bu engellilerin çoğu da evlerinde oturuyor. Devlet onlara cüzi bir para veriyor ve onunla geçinmeye çalışıyorlar. Böyle bir imkan bulup çalışsalar onlar için çok daha iyi olur. Hem rehabilite olmuş hem de kendi geçimlerini sağlayacak geliri kazanmış olurlar" ifadesini kullandı.

Üretim sorumlusu Naciye Cila ise yaklaşık 7 yıldır bu merkezde çalıştığını ifade ederek, "Engelliler fabrikalarda bulamadıkları iş imkanını burada bulabiliyorlar. Burada yaptıkları iş onlar için sosyal bir aktivite gibi. Çalışarak günlerini geçiriyorlar ve sinir, stresten uzak kalıyorlar. Oturarak çalıştıkları için bu onlara büyük kolaylık sağlıyor. Sabah sekizden akşam altıya kadar çalışıyorlar" diye konuştu.

Merkezde çalışan Metin Dede de yaklaşık 6 aydır ENİŞMER'de çalıştığını ve çok güzel bir çalışma ortamının olduğunu belirterek, merkezin engellilere iş olanağı sağladığını, buradaki engellilerin çalışarak kendi cep harçlıklarını çıkardığını söyledi.

Merkezdeki engellilerin çalışarak hem rehabilite olduğunu hem de ekonomiye katkı sağladıklarını vurgulayan Dede, "Böyle iş imkanları varsa engelli arkadaşlar çalışsınlar, evde oturmaktansa çalışmak daha mantıklı. Hayat küsmekle hiçbir şey olmaz, hayata pozitif bakmak ve tadını çıkarmak lazım" dedi.

10 yıl önce