|

Fikir neden telif hakkı doğurmuyor?

00:00 - 4/03/2012 الأحد
Güncelleme: 22:31 - 4/03/2012 الأحد
Yeni Şafak
Fikir neden telif hakkı doğurmuyor?
Fikir neden telif hakkı doğurmuyor?

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Sema Karabıyık bugünkü köşe yazısında, 'Fikir neden telif hakkı doğurmuyor?' diyor...


İŞTE O YAZI:


Fikir neden telif hakkı doğurmuyor?

Çekim hatası, devamlılık hatası, gaf adı altında medyada yer alan haberler, diziler liginde sıralamayı belirliyor. Her ay medyada en çok ilgi gören dizi, köşe yazarı gibi değişik kategorilerde sıralamalar yapılıp, servis ediliyor. Osmanlı döneminde geçen bir dizinin kostümlerini hazırlayacak kişiye, isteklerini dile getiren ekip, ertesi gün çok konuşulacak bir dizi olacak cümlesiyle ifade ediyor ilkesini. Sınır tanımaz dekolteler, karmaşık ilişki yumağı; övgü, eleştiri ne maksatla olursa olsun kaleme alındığında dizi hedefine ulaşmış oluyor.


Dizilerde devamlılık hataları kasıtlı olarak yapılıyor artık. Hata olduğunda; haber olmak, dizi liginde üst sıraya tırmanmak için başka hiçbir şeye ihtiyaç kalmıyor. Twitter yıkılıyor; internet sitelerinin haber açığına Hızır gibi yetişiyor gaflar, hatalar.



* * *

Berlin Kaplanı filmi vizyona girdiği tarihten bu yana senaryosu çalıntı mı değil mi tartışması yapılıyor. Ferdi Tayfur, senaryoyu Ata Demirer'e gönderdiğinin ispatı kargo fişini paylaşsa da yalan söylemekle itham ediliyor. Canlı yayında Ata Demirer'e senaryosundan bahsettiği, Ata Demirer'in gönder bakalım abi dediği ortaya çıktı, ama hala inandırıcı bulunmuyor. Ferdi Tayfur kim senaryo yazmak kim önyargısı kırılamıyor bazı insanlarda.


Film senaryosunun bir fikirden inşa edildiğini göz ardı edenler; önyargılarıyla taraf tutmakta sakınca görmüyor. Steven Spielberg'in muhatabından film fikrini/önermesini bir kibrit kutusunun üstüne sığdırmasını istediği, senaryo yazmaya gönül verenlerin ilk öğrendiği anekdottur. Senaryo yazmak için bir fikrinizin olması gerekir, fikrinizin dayandığı güçlü bir önerme. Sonra hayal gücüyle hikaye şekillenir; senaryo ise hikayenin film matematiği eşliğinde formüle edildiği teknik kısımdır. Senaryomu çaldılar yanlış bir ifade olduğundan; mahkemeye intikal ettiğinde de, bilirkişi birebir senaryoları karşılaştırdığından şimdiye kadar netice almak mümkün olmadı. Çalınan fikirdir işin özünde. Ama fikir telif hakkı doğurmuyor ne yazık ki! Bir fikri onlarca değişik şekilde senaryolaştırabilmek mümkündür. Aynı fikirden komedi de yapılır dram da trajedi de. Bu gerçek, geçmişteki başarılı filmlerinin rüzgarını, seyircinin ve medyanın desteğini arkasına alan Ata Demirer'i mahkemeye başvuran taraf yaparken; Ferdi Tayfur'u hukuka başvurmaktan alıkoydu. Tayfur'un istediği sadece iade-i itibar, senaryomu fikrinin üzerine inşa ettiğimin farkında değilim özrü.



* * *

Medya, haberlerde kullandığı dil sebebiyle sıklıkla eleştiriliyor ama değişen hiçbir şey olmuyor. Çılgın aşık dehşet saçtı haberlerini yapmaya devam ediyor. 16 yaşında bir kız çocuğu, iki yıldır kendisini taciz eden kendini bilmez tarafından öldürüldü. Yetişkin bir adam on dört yaşında bir kıza göz koyuyor, taciz ediyor, defalarca aile tarafından şikayet ediliyor. İfadesi alınan kişi serbest kaldığı an devam ediyor kızı taciz etmeye. Tacizine karşılık vermedi, ben okumak istiyorum dedi diye, eline silah alıp gencecik bir hayata son verme hakkını buluyor kendinde. Medya da çılgın aşık dehşet saçtı diye haber yapıyor. Farkındalar mı bilmiyorum ama haber tamamen katilin bakış açısıyla yazılmıştı. Aşkına karşılık alamayan detayları yer alıyordu haberde. Çılgın aşık tanımlamasıyla da taltif ediliyordu adeta. Bir insanı taciz etmek, hayatını kabusa çevirmek, korku dolu anlar yaşamasına sebep olmanın aşkla ne alakası var?



* * *

Haber dilinin, içeriğinin ne kadar önemli olduğuna dair son örnek Karaman'da yaşandı. Özü itibariyle olumlu bir haberin nasıl kötüye kullanıldığının ispatıydı. Haber o kadar masumdu ki! İşsiz bir genç, 80 yaşındaki bir kadının çantasını buluyor ve polise teslim ediyor. İyiliği teşvik etmek isteyen haberin detayında, çantada ne kadar para ve altın olduğunun yazılması ise yaşlı kadının sonunu hazırladı. İşsiz gencin çanta ve yaşlı kadınla birlikte çekilmiş fotoğrafı, kötü niyetli insanlara ilham kaynaklığı etti. Yaşlı kadın elleri ayakları bağlanmış bir şekilde evinde ölü olarak bulundu.


Yapılan haberler, haberde yer alan detaylar, kullanılan dil; sapkın düşüncelere ilham kaynaklığı etmemeli, cesaret vermemeli.

٪d سنوات قبل