|

Fransa'nın karakutusu

Total''in Moskova''daki uçak kazasında ölen CEO''su Christophe de Margerie''nin, geçmişi de kaza gibi karanlık. Margerie, İran ve Irak''ta şirketi için rüşvet dağıttığı iddiasıyla yargılanıyordu.

.
00:00 - 23/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:14 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Fransa'nın karakutusu
Fransa'nın karakutusu
İRAN VE IRAK''TA SABIKALI

Moskova''da şüpheli bir uçak kazasında ölen Fransız petrol şirketi Total''in CEO''su Christophe de Margerie, geçmişte iki kez rüşvetten yargılanmıştı. Şirketin İran ve Irak faaliyetlerinden dolayı mahkemeye de çıkan De Margerie, Saddam döneminde BM'nin başlattığı ''Gıda için petrol'' programını Total''in çıkarları için kullanmak ve yetkililere rüşvet vermekten yargılanıyordu.

PUTİN ÖZEL BİR EKİP KURDU

Total, geçen yıl içinde İranlı bir yetkiliye rüşvet vermek suçundan ABD''de hüküm giymiş ve şirket ABD makamlarıyla anlaşarak 398 milyon dolar ceza ödemişti. Öte yandan kazayı araştırması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından özel bir birim oluşturulurken, Fransız yetkililer de ayrı bir soruşturma yapacak. Total, yaptırımlara rağmen Rusya''da yatırımlarını sürdürüyordu.

Rüşvetten yargılanıyordu

Kazaya sebep olan kar temizleme aracının sürücüsünün alkollü olduğu iddiası yalanlanırken, kazaya sürücüyle kulenin ortak hatası ya da radar arızasının sebep olabileceği açıklandı.


9 yıl önce