|

Gazze'nin tek kadın beyin cerrahı: Korkuya yer yok

Gazze Şeridi'ndeki tek kadın Beyin ve Sinir Cerrahı Muna Keskin, son İsrail saldırılarında bombalanan Şifa Hastanesi'nde fedakarca görev yapıyor. 41 yaşındaki Keskin, İsrail saldırılarında işlerinin çok zor olduğunu vurgulayarak, bir yakınının kanlar içinde önüne geldiğini söyledi. Keskin tüm bunlara rağmen "Hayatımda korkuya yer yok" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
15:12 - 2/06/2015 Salı
Güncelleme: 15:22 - 2/06/2015 Salı
AA

Gazze Şeridi'ndeki tek kadın Beyin ve Sinir Cerrahı Muna Keskin, fedakarca görev yapıyor.



Çalıştığı Gazze'nin en kapsamlı sağlık kompleksi Eş-Şifa Hastanesi'nde 41 yaşındaki Keskin, 1998 yılında Kazakistan'daki bir devlet üniversitesinde beyin ve sinir cerrahı alanında uzmanlık yaptıktan sonra Gazze'de görev yapmaya başladığını söyledi.



"Hayatımda korkuya yer yok"


Çevresindekilerin, kadın olması nedeniyle uzmanlığını değiştirmesi, bu alanın "kadın duygusallığıyla" bağdaşmadığı yönünde tavsiyelerde bulunduklarını anlatan Keskin, ancak beyin ve sinir cerrahisini, uzman sayısındaki yetersizlik nedeniyle tercih ettiğini belirtti.



Görevinin kolay olmadığını vurgulayan Keskin, "Büyük bir hassasiyet ve uzun çalışma saatleri gerektiriyor. Ancak imkansız değil. Hayatımda korkuya yer yok" dedi.



Evli ve 4 çocuk annesi olan Keskin, bazı hastaların özellikle kendisini tercih ettiğini ve hastaların saygısını kazandığını da anlattı.





"İsrail saldırılarında yaralanan akrabam kanlar içinde önüme geldi"


İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 2008 yılından beri düzenlediği 3 büyük saldırıyı hatırlatan Keskin, "Görevim süresince birçok zor durumla karşılaştım. Ancak en zoru İsrail saldırılarında bir akrabamın ağır yaralı olarak kanlar içinde önüme getirilmesiydi" diye konuştu.



"İsrail'in saldırdığı dönemlerde kolay olmuyor"


Özel hayatına da değinen Keskin, "İlk başlarda doktorluk, eş olmak ve annelik arasındaki uyumu sağlamak kolay olmadı. Özellikle de İsrail'in saldırdığı dönemlerde kolay olmuyor. O dönemlerde önüme hayati tehlikesi olan yüzlerce hasta geliyor. Günlerce ailemden ayrılmak zorunda kalıyorum. Diğer dönemlerde de çoğu zaman hastaneden acil çağrı alıyorum. Her an evden çıkmaya hazır halde bulunuyorum. Bu nedenle babamın evine yakın bir yerde daire tuttum. Çocukları onlara bırakıyorum" şeklinde konuştu.



Yemek pişirmeye vakit bulamıyor


Ev hayatını nasıl planladığını da anlatan Keskin, eve döndüğünde yemek pişirmek için vakit bulamadığından, bir önceki gece yemeğini hazırladığını, ertesi gün ise sadece sofra hazırlama ve yemekleri ısıtmayla uğraştığını ifade etti.



Dr. Keskin'in hastalarından Ahmed Beni Yunus (76) de birkaç gün önce omurgasından ameliyat olduğunu belirterek, Dr Muna'dan başka kimsenin kendisini operasyona ikna edemediğini dile getirdi.





"Kadın doktor sayısı yeterli değil"


Bölgedeki tek kadın kalp cerrahının emekliye ayrılmak üzere olduğu bilgisini de veren Hac, cerrahi alanda kadın doktor sayısının yeterli olmadığını söyledi.



Gazze Memur İşleri Dairesi Müdürü Mahmud Hammad da Gazze'de 265'i kadın, bin 440'ı erkek olmak üzere bin 705 doktor olduğunu belirtti. Gazze'de yaklaşık bin hastaya 1 doktor düşüyor.

#Gazze Şeridi
#beyin ve sinir cerrahı
#Şifa
#kadın
9 yıl önce