|

Haşhaşileri bir de STV'den dinleyin

Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Samanyolu Haber televizyonunun, 17 Aralık operasyonundan kısa bir süre önce, Alamut Kalesi ve Haşhaşiler hakkında bir program yayınladığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
22:04 - 17/03/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 20:13 - 17/03/2015 الثلاثاء
Diğer

17 Aralık operasyonundan 3 ay önce Samanyolu Haber TV'de Alamut Kalesi ve Haşhaşiler konusu işlenmişti. Mahir Etyemez'in sunduğu programda Terör Uzmanı Doç. Dr.Orhan Erdem, Haşhaşiler'i anlatmış, bugünkü terör örgütleri arasındaki benzerlikleri sıralamıştı.


Sunucunun 'Ergenekon' çabası

Orhan Erdem Haşhaşileri anlatırken, sunucunun sürekli araya girip konuyu Ergenekon'a bağlamaya çalışması dikkat çekiyor. Ancak Erdem'in anlattıkları Ergenekon yapılanmasından daha çok Gülen örgütünün yapılanmasına benziyordu.


17 Aralık'ın hemen öncesinde SamanyoluHaber TV'nin böyle bir programı neden yaptığı merak konusu.


Programda Orhan Erdem Haşhaşilerin özelliklerini şöyle sıralıyor:


Haşhaşi örgütünün merkezi Alamut Kalesi'dir. Bu kale, hem teknik açıdan hem de coğrafi konum itibariyle oldukça korunaklı bir mekandır.


Takipçileri Hasan Sabbah'a o kadar inanmışlardır ki, liderlerinin tek el işaretiyle kendilerini öldürebilirler.


Haşhaşilerin en önemli özelliği takiyye ve kendini gizlemedir. Halkın arasında rahatça dolaşırlar ve devlet kademelerine başarıyla sızarlar.


Bulundukları ortamda hangi renk gerekiyorsa, o renge bürünebilme özellikleri vardır. Her türlü ortama ayak uydurabilirler, deşifre olmamak için inançlarının kerih gördüğü amelleri bile gerçekleştirmekten çekinmezler.


Militanlara birçok dil öğretilir.


Bir devlette, bir makama, mevkiye gelmiş militan kendini hiç deşifre etmeden uzun yıllar boyu o makamda kendisine Hasan Sabbah tarafından verilecek görevi bekler. Bu görev bekleme işi ölünceye kadar sürebilir.


Bir devlet büyüğ ünün yanına sızmış, onun kardeşi gibi güvenini kazanmış bir militan, Hasan Sabbah'tan emir gelmesi halinde gözünü kırpmadan o devlet büyüğünün ayağını kaydırabilir, hatta canına kıyabilir. Bu konumda görev bekleme süresi de yine ölünceye kadar devam edebilir.


Haşhaşiler takiyyede o kadar ileri gitmişlerdir ki, cenaze törenleri bile, kendi inançlarının emrettikleri usulün dışında başka bir usulde yapılabiliyor.


Haşhaşilerde lidere sadakat çok önemlidir. Onları bu konuda motive eden unsur cennete gitmektir. Haşhaşilerin, haşhaş verilerek beyinlerinin uyuşturulduğu, bu haldeyken yalancı bir cennete sokuldukları rivayet edilir. Militanlar motivasyonlarını buradan alır.


Ancak Orhan Erdem'e göre beyin sadece haşhaşla uyuşmaz. Esas motivasyon cennete gitmektir.


Haşhaşilerin en sansasyonel eylemlerinden birisi, Selçuklu İmparatorluğu'nun en ünlü veziri Nizamülmülk'ü öldürmeleridir.


Militanlar kolay kolay deşifre olmazlar. Çünkü muhteşem bir örgütlenme yapısı vardır.


Sızdıkları ülkelerde, Hasan Sabbah'a itiraz eden devlet adamlarını, tüccarları ve tanınmış sözü geçen kişileri genellikle etkisiz hale getirirler ya da korkuturlar.


Selçuklular'ın yıkılmasındaki en önemli faktörlerden birisi Haşhaşilerdir.


Selçuklular Haşhaşileri farkettiler, ama kalenin yerini farketmişlerdi. O kalenin etki alanını farkedememişlerdi.


Aynı safta namaz kıldıkları insanları hiç gözlerin kırpmadan öldürebilmektedirler.

#Haşhaşiler
#paralel yapı
#17 Aralık
#Samanyolu Haber TV
٪d سنوات قبل