|

Hastalık avcısı

Türkiye''de ilk kez hastalıkları nefesten bulabilecek elektronik burun yapıldı. ''Nefes Analiz Sensörü'' yardımıyla başta akciğer kanseri ve diyabet olmak üzere, ağır hastalıkların erken teşhisi mümkün olacak.

.
00:00 - 24/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:33 - 23/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Hastalık avcısı
Hastalık avcısı
ÖNCELİK KANSER VE DİYABETTE

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve ''elektronik burun'' diye nitelendirilen ''Tek Kullanımlık Nefes Analiz Sensörü'' projesiyle, akciğer kanseri ve diyabetin tanısı insanın nefesiyle konulabilecek. Proje maske içerisine yerleştirilen özel sensörler aracılığıyla insanın nefesindeki bileşenlerden akciğer kanseri ve diyabet tanısı konulmasına olanak sağlıyor.

VERİLERİ KABLOSUZ GÖNDERECEK

Projede akciğer kanseri ve diyabete öncelik verilmesinin sebebi, bu hastalıkların Türkiye''de her geçen yıl artması ve tedavi maliyetlerinin yüksek olması. Birkaç ay içerisinde ilk prototipi ortaya çıkacak cihazdan, ilk etapta 25 adet üretilecek. Maske ucuna takılacak olan elektronik burundan elde edilecek veriler, bluetooth sayesinde hastaneye gitmeden doktora iletilecek. Proje 1,2 milyon liraya mal oldu.


10 yıl önce