|

İHH 6. Çocuk Buluşması

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın dünyanın farkı ülkelerinden "sponsor aile sistemi" ile desteklediği yetimleri buluşturduğu 6. Uluslararası Çocuk Buluşması başladı.

Aa
00:00 - 18/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 14:20 - 18/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
İHH 6. Çocuk Buluşması
İHH 6. Çocuk Buluşması

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, yetimlere destek olan aileleri buluşturmak ve farklı kültürleri bir araya getirerek kaynaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen 6. Uluslararası Çocuk Buluşması, Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanı sıra çok sayıda davetlinin yer aldığı program, 132 ülkede canlı yayımlandı.

Programa, Bosna Hersek, Arnavutluk, Moritanya, Somali, Makedonya, Yemen, Suriye, Filistin, Gürcistan, Kırgızistan, Pakistan, Sri Lanka ve Tanzanya'dan gelen 75 çocuk katıldı.

Programın başlangıcında katılımcılara tanıtılan davetli çocuklar ellerinde kendi ülkelerinin bayraklarını taşıyarak salonda seramoni yürüyüşü yaptı.

Yetimler için seslendirilen Türkçe şarkıya eşlik eden çocuklar dans etti. Konuk çocuklar, yöresel kıyafetleriyle performans sergiledi.

Törende konuşan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, artık yetimlerin konuşacağını, büyüklerin de dinleyeceğini söyledi.

Dünyada 400 milyon yetim olduğunu, bunun her ay 47 binine kendilerinin baktığını belirten Yıldırım, "Programın yayınlandığı ülkelerdeki insanlara da yetim konusunu anlatmaya çalışıyoruz. Bütün kardeşlerime, yetimlere sahip çıkın. Bu yıl sponsorluğunuzla 47 bini 100 bine çıkaralım, hedefimizi böyle yapalım" dedi.

"Kendimize iyilik yapalım"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da dünyada kazaların, doğal afetlerin ve savaşların yetim sayısını artırdığını ifade ederek, doğal afetlerin, kazaların önüne geçilemediğini ancak savaşları önlemek için "büyük Türkiye yolculuğunu hızlandırmak" gerektiğini söyledi.

Yetimlere sahip çıkmanın önemine işaret eden Gündoğdu, "Sahip çıkılmazsa organ mafyasının, misyonerlerin, fuhuş çetesinin eline düşebilirler. Biz, millet olarak 'Evdeki yangını söndürürüm ama mahalledeki yangına karışmam' diyemeyiz. Yetimler, annesi babası ölümce yetim kalır ama gerçekten bu yetimler bu ümmet onlara sahip çıkmadığında yetim kalacaktır. Yetimlere sahip çıkmak, kendi geleceğimize sahip çıkmaktır, kendimize iyiliktir. Kendimize iyilik yapalım" şeklinde konuştu.

"Her sınıfın bir yetimi var"

Programda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Her sınıfın bir yetimi var" kampanyasında en fazla yetime destek veren 3 okula teşekkür ederek, plaketlerini verdi. Avcı, organizasyonda emeği geçenlere, öğretmenlere, öğrencilere, onları teşvik edenlere ve İHH'ya da teşekkürlerini sundu.

Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanılığı ve İHH'nın işbirliğinde düzenlenen kampanya kapsamında 2013-2014 eğitim ve öğretim döneminde 80 ilde, 2 bin 84 okulda, 7 bin sınıfta etkinlik gerçekleştirildi.

Programda Yalçın Akdoğan, Ayşenur İslam ve Nabi Avcı'ya Afrika'da çocuklara Kur'an-ı Kerim eğitiminin verildiği loh isimli tahta hediye edildi.

Bu arada programın yapıldığı salona "Her kalbe bir yetim", "Yetim gülerse dünya güler", "İki cihanda gülmek için siz de bir yetim sevin" yazılı afişler ve Türk bayrağı asıldı.

10 yıl önce