|

İstanbul'da siluete standart

Büyükşehir Belediyesi, dikey yapılaşmanın önüne siluet topografyasıyla geçecek. Bina yüksekliklerine standart getiren karara imar komisyonu üyeleri de tam destek verdi.

Sabah
00:00 - 29/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:00 - 29/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İstanbul'da siluete standart
İstanbul'da siluete standart

İstanbul'da parsel bazında kişilere menfaat sağlayan bir dönem olmayacak" diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 5 bin 400 kilometrelik alana sahip megakentin siluet topoğrafyasını çıkarttırdı.

İstanbul'daki tarihi bölgenin envanterine göre yeni yükseklikler belirlendi. 6 ay önce uygulamaya geçen yöntemde daha önceden serbest olan bina yüksekliklerine, hazırlanan siluet envanterine göre standartlar getirildi.

Yüksek yoğunluklu yapılaşmalara izin verilmediği gibi, yükseklik, 'Serbest' notuyla hiçbir plan tadilatı meclise havale edilmiyor. İstanbul'un tamamı için hazırlatılan harita hem İmar Daire Başkanlığı'nın hem de İmar Komisyonu'nun rehberi oldu. Dikey yapılaşmaya izin verecek imar artışlarına 'Hayır' diyen İmar Komisyonu'nda tam bir mutabakat sağlandı. Geçmişte, her ay yapılan meclis toplantısına çok sayıda parsel bazında imar değişiklikleri havale eden İmar Komisyonu'nda bazı üyeler, "Karara katılmıyorum" notu düşüyordu.

Son 6 ayda ise havaleler oy birliğiyle yapılıyor. Yeni yöntemi değerlendiren AK Parti İmar Komisyon Üyesi ve Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Maliki Ejder Batur, 9 kişilik komisyonda tüm üyelerin ortak mutabakatı olduğunu belirtti. Batur, "Dünyadaki büyük metropollerde dikey yapılaşma var. İstanbul'da da olması kaçınılmaz. Yerinde ve doğru düzgün planlamalarla yapılmış olması şehrin geleceği için önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda belediyecilikten gelen bir hassasiyeti var. Büyükşehir Belediye Başkanımızın meclisin açılışında söylediği, siluetle ilgili hassasiyetine hem CHP hem de AK Parti grubu olarak aynı duyarlılığı gösteriyoruz. Turizm, sağlık ve eğitim tesisleri haricindeki hiçbir parsel bazında tadilata 'evet' demedik" diye konuştu.

9 yıl önce