|

Kâbus döndü

İzlanda'da Grimsvtn Yanardağı ile birlikte Eyyafyallaökull Yanardağı da kül ve duman püskürtmeye başladı. Yoğun kül bulutları nedeniyle Avrupa'da hava yolu olumsuz yönde etkilenmeye başladı. Kül bulutu yüzünden Norveç ve İsveç de alarma geçti

00:00 - 25/05/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:34 - 24/05/2011 Salı
Yeni Şafak
Kâbus döndü
Kâbus döndü

İzlanda'da geçtiğimiz hafta sonu aktif hale gelen Grimsvötn volkanının kül ve duman püskürtmeye başlaması, hava trafiğini sekteye uğrattı. Avrupa Hava Trafik Kontrolörleri Ajansı, İngiltere'deki havalanlarının açık kalacağını, ancak uçuşlarda dün yerel saatle 13:00 ila 18:00 arasında kül bulutu nedeniyle aksamalar yaşandığını bildirdi. Grimsvönt ile birlikte geçtiğimiz aylarda aktif hale gelen ve Avrupa'da hava ulaşımını adeta felç eden Eyyafyallüökull volkanı da kül püskürtmeye başladı.

NORVEÇ VE İSVEÇ'TE ALARM

Duman bulutundan, Kuzey İrlanda'nın Londonderry, İskoçya'nın Glasgow, Edinburgh ve Prestwick ile İngiltere'nin kuzeyindeki Newcastle, Carlisle, Durham Tees Valley ve Cumbernauld'daki havaalanlarının etkileneceği belirtildi. İzlanda'da hafta sonunda patlayan yanardağın yaydığı küllerin Norveç ve Danimarka'ya ulaştığı ve bu ülkelerin alarma geçtiği bildirildi. Norveç havalimanı operatörü Avinor, Grimsvötn volkanının yaydığı küllerin Stavanger ve Kormöy havalimanlarında trafiği aksattığını, kül bulutlarının ülkenin güneyine de yayılmasının beklendiğini bildirdi. Danimarkalı yetkililer de ülkenin kuzeybatısında 6 kilometrenin altındaki hava sahasını kapattıklarını söylediler.

EYYAFYALLAÖKULL FALİYETTE

Öte yandan geçtiğimiz yıl Avrupa'da binlerce uçuşun iptal edilmesine ve hava trafiğinin felç olmasına yol açan İzlanda'daki "Eyyafyallaökull yanardağı"yeniden aktif hale gelerek kül ve duman püskürtmeye başladı. İzlanda, yanardağın yeniden faaliyete geçmesi üzerine bazı havalimanları uçuşlara kapatma kararı aldı. Stockholm Arlanda Havalimanı meteroloji uzmanı Jesper Blomser, "Yanardağ kül püskürtmeye devam ederse ilk önce Göteborg'deki Landvetter havalimanı etkilenebilir. Ayrıca uzun müddet devem ederse, bütün İsveç etkilenebilir, bunda uçak şirketleri büyük çapta maddi zarara uğrayabilir" dedi. Dün İsveç medyasında yer alan haberlere göre, yanardağdan yükselen kül bulutları Norveç'i etkilemeye başladı.


252 UÇUŞ iPTAL

Avrupa'da dün 252 uçuş kül ve toz bulutu nedeniyle iptal edildi. Yolculara, seyahate çıkmadan önce havayolu şirketleriyle temasa geçmeleri tavsiyesinde bulunuldu. Bu dönemde günde 30 binden fazla uçuşun gerçekleştiği Avrupa'da, İskandinav ülkelerinin günde ortalama 500 milyon kron yani 68 milyon euro zarar ettiği açıklandı.



13 yıl önce