|

Katlanan gelişim

Uydularda kullanılan katlanabilir antenleri artık kendimiz üreteceğiz. Yeni anten, klasik antenlere göre uydu maliyetini yüzde 50 azaltıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:06 - 28/01/2015 Çarşamba
Diğer
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Soykasap başkanlığındaki ekip tarafından ASELSAN ile imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen  “Yapay Açıklıklı Radar Üzerine Katlanıp Açılabilir Kompozit Reflektör Anten Projesi”nin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Soykasap, AKÜ bünyesinde 10 yıldan bu yana katlanıp açılabilir kompozit uzay yapılarıyla ilgili çalışma yürüttüklerini vurguladı.

MALİYET YARI YARIYA DÜŞER

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından desteklenen proje kapsamında üretim çalışmaları süren anten tek parça ve katlanabilir olduğu için, ağırlık, maliyet, montaj, işçilik maliyetlerinden önemli bir tasarruf sağlayacak. TÜRKSAT uydularının da genellikle büyük olduğunu hatırlatarak, çanak anten kısmının katlanarak gönderilmesinin ağırlıklarda yüzde 50 tasarruf sağlayacağı bilgisini veren Soykasap, “Uzaya fırlatılan uydulardan kilogram başına da 10 ila 15 bin dolar arasında rakamlar isteniyor” dedi. Soykasap, katlanıp açılabilir elastik hafızaya sahip kompozit malzemelerin kullanılmasının en büyük avantajının, çok hafif ve elastik bir yapısı bulunması olduğunu belirtti.

Katlanabilir anten projesi yıl sonuna kadar bitirilecek. Yeni anten, GÖKTÜRK-3'ten sonra uzaya gönderilecek keşif gözetleme uydularında kullanılabilecek. Teknoloji sadece uyduların antenlerinde değil, katlanması gereken tüm bölümlerine uygulanabiliyor.

#AKÜ
#Prof. Dr. Ömer Soykasap
#TÜRKSAT
9 yıl önce