|

Kendi yaşından fazla dil biliyor

Almanya'da Ruhr Üniversitesi'nde eğitim gören 28 yaşındaki Polonyalı Michal Perlinski 33 dili ana dili gibi konuşabiliyor.

Yeni Şafak
16:51 - 12/05/2015 Salı
Güncelleme: 17:26 - 12/05/2015 Salı
Diğer

Almanya'nın Bochum kentinde Ruhr Üniversitesi'nde eğitim gören Polonyalı Michal Perlinski 33 dilde konuşabiliyor. NTV'de yer alan haberde, Perlinski'nin kelimeleri renk olarak algılayabildiği, fotoğrafik hafıza sayesinde bu kadar kelime aklında tuttuğu belirtildi.



Beynin yapı ve fonksiyonlarını inceyelen nöropsikoloji uzmanları, Perlinski'nin dil öğrenmeyi bir mantık çerçevesi içerisinde yapmadığını, fotoğrafik hafızaya sahip olduğu için "kaydederek" öğrendiğini aktardı.



Harfleri renk olarak algılıyor


28 yaşınadki Perlinski fotoğrafik hafıza yeteneği sayesinde çok kolay biçimde yabancı dil öğrenebiliyor.



"Harfleri renk olarak algılıyorum" diyen Perlinski bu sayede cümle ve kelime yapılarını çok daha kolay hafızada tuttuğunu söyledi. Perlinski bir sözcüğü en fazla iki defa gördükten sonra bir daha asla unutmadığını da ifade etti.



Fotoğrafik hafıza nedir?


Fotografik hafıza, görsel olanı sözel olanla birleştirerek akılda tutmaya dayanan bir hafıza türüdür. Fotografik hafızaya sahip olmak için beynin en üst tabakası olan "korteks"in farklı şekilde kullanılması gerekiyor.



Fotografik hafızaya sahip insanların gördüğü ve duyduğu bilgileri nasıl hatırladığı yıllar süren bilimsel araştırmaların konusu oldu ve oluyor. Fotoğrafik hafızaya sahip olanlar beynin her iki lob fonksiyonlarını birlikte ve dengeli olarak kullanıyorlar. Lob fonksiyonlarını dengeli kullanmak da hızlı öğrenmeyi sağlıyor.



#dil
#Michal Perlinski
#Ruhr Üniversitesi
9 yıl önce