|

Keşif bilgisi değişmeli

Müslümanların bilimlerin gelişmesine çok büyük katkı sağladığını belirten İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin, Amerika kıtasının Müslüman denizciler tarafından keşfedildiği bilgisinin ders kitaplarına girmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:38 - 16/11/2014 Pazar
Diğer
İslam bilim tarihi konusunun en önemli isimlerinden olan ve 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde üniversiteden uzaklaştırılan 147 akademisyenden biri olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, bilimler tarihine dair yanlış bilinenleri düzeltecek ‘Arap-İslam Edebiyatı Tarihi’ adlı eserinin Türkçe’ye kazandırılması dolayısıyla gerçekleştirilen toplantıya katıldı.

İNANCIM HAYATIMA YÖN VERDİ

Türkiye’den ayrılma sürecinde yaşadığı tüm zorluklara rağmen inancını yitirmediğini belirten Prof. Dr. Fuat Sezgin, “147 akademisyenin üniversiteden uzaklaştırıldığını yazan gazeteyi elime alıp 47. sırada adımı gördüğümde Amerika’ya ve Almanya’ya mektup yazarak çocukların idareyi eline aldığı memleketimde üniversiteden atıldığımı söyledim. Frankfurt Üniversitesi beni misafir profesör olarak kabul etti. İnancım hayatıma istikamet verdi. Allah’a her zaman bağlı oldum” diye konuştu.

ÜLKEMDEN HERHANGİ BİR SES ÇIKMADI

54 yıl önce Türkiye’den ayrılan ve çalışmalarına Almanya’da devam eden Prof. Dr. Fuat Sezgin, Müslümanların bilimlerin gelişmesine ve bilimler tarihine çok büyük katkı sağladığını belirtti. Amerika kıtasının Müslüman denizciler tarafından keşfedildiğini belirten Prof. Dr. Sezgin, “Yıllar önce Amerika kıtasını Müslüman denizcilerin keşfettiğini yazdım. Kitapta yazılan her şey dogru ama ülkemden herhangi bir ses çıkmıyor. Yıllardır harekete geçilmesini ve ders kitaplarındaki Amerika kıtasını Kristof Kolomb’un keşfettiği yönündeki yanlış bilginin degiştirilmesini bekliyorum. Şayet böyle olursa çok sevinirim” dedi.

Okullarda ders olacak

Bilim tarihi dersinin seçmeli olarak müfredata alındığını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ise, “Bütün okullarımızda bilim tarihi seçmeli dersi verilecek ve hocamızın eserleri ücretsiz olarak öğrencilerimize ulaştırılacak. Böylece hocamızın bilime yön veren kaynaklarını Milli Eğitim camiasına kazandıracağız. Ayrıca kendisinin önerileriyle dersin adını ‘İslam Bilim Tarihi’ de koyabiliriz” dedi. 

#Prof. Dr. Fuat Sezgin
#Amerika kıtası
#Müslüman
9 yıl önce