|

Kırım Rusya olmayacak

Kırım Tatarları ve Türkiye''de yaşayan Ukraynalılar, Kırım''ın Rusya tarafından işgalini protesto etti. İstanbul ve Antalya''da sosyal medya üzerinden bir araya gelen grup, Ukrayna''daki savaşın bitirilmesini istedi.

Aa
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:56 - 21/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
Kırım Rusya olmayacak
Kırım Rusya olmayacak

Sosyal medya üzerinden biraraya gelen ve kendilerine, ''Türkiye Ukraynalılar ve Kırım Tatarları Birliği'' adını veren bir grup, Ukrayna''daki gelişmeleri protesto etti. Tünel''de toplanan gruptakiler, Rusça ve Türkçe yazılı pankartlar açtı. Ukrayna bayrağı taşıyan gruptakiler, İstiklal Caddesi''nde bulunan Rusya Başkonsolosluğu önüne gelerek, çeşitli sloganlar attı.

SORUMLULAR YARGILANSIN

Daha sonra Galatasaray Meydanı''na yürüyen grup adına açıklama yapan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Şevket Keşfedinov, Rusya''nın yürüttüğü savaş politikasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Rusya''nın, Ukrayna''nın içişlerine karıştığını belirten Keşfedinov, şunları kaydetti: ''Binlerce can alan, milyonlarca insanın yaşamını, refahını ve şehirlerin alt yapılarını yok edenler durdurulmalıdır. Ruslar ile Ukraynalılar arasında düşmanlık tohumları eken silahlı çatışma tehlikesine yol açan savaşın tüm organizatörleri tespit edilmeli, ulusal ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır.''

Keşfedinov, bu duruma tepki göstermek için bugün Rusya''nın da aralarında yer aldığı birçok ülke ile Türkiye''deki bazı şehirlerde ''Barış Yürüyüşü'' düzenlendiğini söyledi.

ANTALYA''DA DA GÖSTERİ VARDI

Gruptakiler, Ukrayna milli marşının okunmasının ardından dağıldı. Antalya''da da Ukrayna Ailesi Derneği ve Kırım Türkleri Platformu üyeleri, Ukrayna''daki gelişmeleri protesto etti. Kazım Özalp Caddesi''nde toplanan grup üyeleri, ''Dün Stalin, bugün Putin'', ''Savaşa hayır, Ukrayna''ya barış'' şeklinde slogan attı, ''Kırım asla Rusya olmayacak'' yazılı pankart taşıdı.

Tarihte ilk defa

Antalya''da Rusça olarak basın açıklaması yapan Ukrayna Ailesi Derneği Başkanı Vita Mykhaylova, Ukrayna''nın devlet olma adına son bir yılda yaşadıklarının tarihte ilk defa görüldüğünü söyledi. Mykhaylova, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Rusya, önce Ukrayna''nın ayrılmaz parçası Kırım''ı ilhak etmiştir. Askeri birliklerini Ukrayna topraklarına sokarak Donetsk ve Lugansk şehirlerinin sokaklarında gücü ele geçirmiştir. Rusya''nın Ukrayna toprakları üzerindeki emelleri uğruna binlerce sivil öldü. Binlerce insanımız mülteci durumuna düşmüş, sürekli bombardıman altında yaşamak zorunda bırakılmıştır.''


10 yıl önce