|

Kitap kurdu kadınlar

Bağcılar’da kadınlar, artık kitap okuyarak bir araya geliyor. Şimdiye kadar yapılan 39 toplantıya akademisyen ve yazarlar da katıldı.

Aybike Eroğlu
04:00 - 11/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 18:51 - 11/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak

Bağcılar'da ev hanımları, kitap okuma günleriyle bir araya gelmeye başladı. Bağcılar Belediyesi’nin Halk Kütüphanesi’nin katkılarıyla yazar ve akademisyenlerle de buluşan kadınlar, kitaplardan öğrendiklerini bu sayede pekiştiriyor. 


Platformda bugüne kadar 39 toplantı düzenlenirken, haftada bir kitap okumak hedefiyle yola çıkan kadınlar, daha çok kişisel gelişim, tarih, edebiyat ve psikolojik eserler okuyor. 



Farklı farklı yaşam koşuşturması içinde savrulan Bağcılarlı ev hanımları, kitap okuma günleriyle tek yürek oldu. 15 kişiyle başlayan ve 4 yılda 200 ev hanımına ulaşan kitap okuma sevdasını kadınlardan dinledik. Okumayı çok istediği halde okuyamadığını anlatan Gönül Yalçın, “Herkes eşyayı şunu bunu kıskanırken ben okuyan insanı kıskanırdım. Bir gün gerçekten psikolojimin kötü olduğu bir zamanda kitap okuyan ve okuduğu kitabı birbiriyle istişare eden Bilge Kadınlar Platformuyla tanıştım. Kitap okuyarak önce kendi davranışlarımı ardından da çevrem ve ailemle olan ilişkilerimi düzelttim” diye konuştu. 


ÇOCUĞUMUN ERGENLİK DÖNEMİNİ FARKETTİM 


Çocuğunun ergenlik döneminde olduğunu kitap okuyarak fark ettiğini anlatan ev hanımı Gönül Yalçın, “Çocuğumla sürekli tartışıyorduk ve ben bunun nedenini anlayamıyordum. Sefa Saygılı’nın Ergenlik Sorunları isimli kitabını Bilge Kadınlar Platformu aracılığıyla okudum. Sonra fark ettim ki çocuğum ergenlik döneminde. Tüm hırçınlığı da bu yüzden. Eğer o kitabı okumasaydım çocuğumun zorlu sürecinde yanında olamayacaktım” diye anlattı. “Eşim de bende meydana gelen değişiklikleri farkedip kitap okumaya başladı” diyen Yalçın, 45 yaşından sonra kitap okuyan bir eşe sahip olduğunu aktardı. Yalçın, komşularını da kitap okumaları için teşvik etti. 



HAYATA YENİDEN BAŞLADI 

Ailesi okula göndermemesi nedeniyle ilkokuldan sonra okuyamayan iki çocuk annesi Asiye Toraman, "Hayata 1-0 yenik başladım. Burada kitap okuyarak sosyal hayatta kendini daha iyi ifade eden bir insana dönüştüm, şimdi de Eğitimimi tamamlamaya karar verdim" dedi. Evli ve iki çocuk annesi Ayşe Demirkıran da biraraya geldiklerinde artık dedikodu yerine kitap tartıştıklarını anlattı. Demirkıran, “Belki inanması zor ama dedikoduyu bıraktık. Kitaplarla ilgili konuşuyoruz” dedi. 


KADINLARIN HAYATLARINA SİHİRLİ DEĞNEK

Lise mezunu olan ev hanımı Sevgi Kulu, MS hastası. Yaşadığı zorlu hastalık sürecini kitap okuyarak atlattığını belirten Kulu, “Kitaplar bana pes etmemeyi öğretti” dedi. Çocuğunun hiperaktivite problemini de yine kitaplarda edindiği bilgi birikimiyle fark eden Kulu, doğru çocuğun nasıl yetiştirileceğini okuyarak öğrendim” diye anlattı. Yaşadığı yanık sıkıntısı nedeniyle yatalak hale gelen ve evinden çıkamayan Beyhan Soytürk, içinde bulunduğu depresyon halinden yine kitap okuyarak kurtuldu. Hastalıktan tamamen kurtulunca da kitap okuma günlerinin yolunu tuttu.  



AİLE KURUMUNUN TEMELİ SAĞLAMLAŞIYOR 

Bağcılar Belediyesi’nin Halk Kütüphanesi’nin katkılarıyla yazar ve akademisyenlerle de buluşan kadınlar, okudukları kitapları bu şekilde daha da pekiştiriyor. Platformda bugüne kadar 39 toplantı düzenlenirken, haftada bir kitap okumak hedefiyle yola çıkan kadınlarımıza, yazarlar akademisyenler eşliğinde yapılan toplantılar yol gösteriyor. Düzenlenen toplantılarda Bağcılarlı kadınlara Fatma Barbarosoğlu, Nevzat Tarhan, Sefa Saygılı, Mürşide Uysal ve Doç. Dr. Vildan Serdaroğlu Coşkun gibi isimler eşlik etti.Kadınların çocuk ve aile içi iletişimini sağlamak amacıyla toplantıların başlandığını anlatan Kütüphane Sorumlusu Fatma Bağır, toplantılar sayesinde 200 kadının kitapla buluştuğunu söyledi. 20’şerli gruplar halinde kişisel gelişim, tarih, edebiyat ve psikolojik eserlerin okunduğunu aktaran Bağır, kitapların aile kurumunun temelini sağlamlaştırması açısından çok faydalı olduğunu aktardı. 


AİLE İÇİN FAYDALI

Kütüphane Sorumlusu Fatma Bağır, kitapların aile kurumunun temelini sağlamlaştırması açısından çok faydalı olduğunu aktardı. 

#kitap kurdu
#kadın
#kitap
9 yıl önce