|

Kızılay'ın sıfır nokta operasyonları sayesinde

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, "Bugün Suriye'de kitlesel olarak insan ölümleri yaşanmıyorsa bizim yapmış olduğumuz o sıfır noktası operasyonları sayesinde Suriyeli kardeşlerimiz hayatta kalabildi" dedi.

Aa
00:00 - 25/02/2014 Salı
Güncelleme: 13:26 - 25/02/2014 Salı
Yeni Şafak
Kızılay'ın sıfır nokta operasyonları sayesinde
Kızılay'ın sıfır nokta operasyonları sayesinde

Bazı ziyaret ve açılışlara katılmak için Kayseri'ye gelen Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Vali Orhan Düzgün'ü makamında ziyaret etti.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Akar, İç savaş nedeniyle ülkesini terk eden yaklaşık 700 bin Suriyelinin Türkiye'de bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"230 bin civarında Türkiye Cumhuriyeti devletinin kamplarında kalan Suriyeli misafirimiz var. Onlara her türlü desteği veriyoruz. Biz Kızılay olarak beslenme ve barınmadan sorumluyuz. Bu kamplarda eğitim, sağlık, gıda, barınma ve her türlü sosyal destek veriliyor. Türkiye'de yaklaşık 230 bin ile beraber 700 bine varan Suriyeli var. Yani yaklaşık 500 bin Suriyeli kamplarda kalmadan kendi imkanlarıyla dışarıda tuttukları evde hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Zor şartlarda çalışıyor. Çünkü bu insanlar Türkiye'ye geldikleri zaman bu acımasız iç savaşın kısa süreceğini düşünmüşlerdi ama 3 yıl geçti hala dinmedi."

Suriyeli 10 milyon insanın iç savaşın mağduru olduğunu ifade eden Akar, "En önemli konu Kızılay'ın sıfır nokta operasyonlarıdır. Sıfır noktası operasyonlarının önemli olmasının nedeni bu savaş mağdurlarının ve yerinden edilmişlerin yanında olmamızdır. Suriye'de 20 milyon insan yaşamaktadır. Bunlardan 10 milyonu yerinden edilmiştir. Bu on milyonun 3,5 milyonu Suriye sınırı dışında bulunmaktadır. 6,5 milyonu da Suriye'nin kendi sınırları içerisinde yerinden edilmiş ve insani ihtiyaç maddelerine ulaşamayacak noktada mağdur vaziyettedir. En mağdur kesim de odur. Bu savaşın en mağdurları orada yokluk ve ölüm tehlikesiyle yaşayan 6,5 milyon insandır" diye konuştu.

Suriye'de büyük acılar yaşandığını, bu acıların hafifletilmesinde Türkiye'nin önemli roller üstlendiğini vurgulayan Akar, şöyle devam etti:

"Suriye'deki din alimleri kedi ve köpek etinin zaruriyet halinde yenmesini mübah kılan bir fetva verdiler. Bu durumun ne kadar vahim olduğunun göstergesidir. Onun için biz de bir kampanya başlattık. "Sana İhtiyacım Var" adında. Sivil toplum örgütleri, AFAD, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay el birliğiyle kampanya başlatıldı. Onlara yardımı da sınırımızdaki 11 merkezden sıfır noktası operasyonlarla iletiyoruz. Yüz binlerce ton gıda maddesini sıfır noktasından Suriyelilere ulaştırıyoruz. Bugün Suriye'de kitlesel olarak insan ölümleri yaşanmıyorsa bizim yapmış olduğumuz o sıfır noktası operasyonları sayesinde Suriyeli kardeşlerimiz hayatta kalabildi."

İnsani yardımların ayrım yapılmadan sürdüğünü dile getiren Akar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye ve Türk Kızılayı olarak yaptığımız yardımlarda hiç bir etnik gruba öncelik tanımıyoruz. orada yaşayan Kürtler, Türkmenler ve Araplar var. Hiç birini ayırmıyoruz. Hiçbir dini gruba ve inanç grubuna da ayrım yapmıyoruz. Müslümanlar var, Hristiyanlar var, Süryaniler var, Şiiler var. Her türlü gruba eşit mesafede insani yardıma kimin ihtiyacı varsa ona yardımı yönlendiriyoruz."

10 yıl önce