|

Kum köpekbalıkları yakın takipte

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında bu yıl Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde yürütülen kum köpekbalığı izleme çalışmasının ilk etabında 80 birey gözlemlendi.

Cihan
00:00 - 6/10/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:44 - 6/10/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Kum köpekbalıkları yakın takipte
Kum köpekbalıkları yakın takipte

Bölgedeki ekosistem açısından çok önemli bir yere sahip bulunan ve insana zarar vermeyen kum köpekbalıklarının varlığı, pek çok faktör tarafından tehdit altında bulunuyor.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ekiplerince yapılan çalışmada, dikkat çekici sonuçlar elde edildi. Haziran ve Temmuz 2012'de Boncuk Koyu'ndaki izleme faaliyetinde 50 serbest dalış yapıldı. Bu dalışlarda tek tek veya küçük gruplar halinde olmak üzere 43 kez kum köpekbalığı gözlemi yapılırken bütün dönem boyunca toplam 80 birey gözlemlendi. 2004 Mayıs ve Haziran aylarında yapılan izleme çalışmasında 100'ün üzerinde, 2009 Nisan-Eylül arasında ise 296 birey gözlemlenmişti. Gökova Körfezi'ndeki Boncuk Koyu, kum köpekbalığı olarak bilinen carcharhinus plumbeus türü için önemli bir bölge. Çalışmalar, özellikle mayıs-haziran arasında köpekbalıklarının üreme ve çiftleşme amacıyla bu koyu kullandığını gösteriyor.

Kum köpekbalıklarının özellikle Boncuk Koyu'ndaki varlığı, su altı tüfeğiyle dahil olmak üzere kanunsuz balıkçılık, katı atıklar, özellikle teknelerden boşaltılan pis su ve sintine suyu sebebiyle oluşan kirlilik gibi pek çok faktör tarafından tehdit altında bulunuyor. Bu tehditler, bu projeyle önlenmeye ve böylece ekosistem korunmaya çalışılıyor.

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülüyor.

11 yıl önce