|

Mert bebek Lorenzo’ya benzemedi

İlk bebekleri Yiğit, “Lorenzo’nun Yağı” filmine konu olan genetik hastalıkla doğan Burak-Seda Bayer çiftinin sağlıklı bir çocuğa kavuşma hayali gerçekleşti. Sağlam emriyo transferiyle doğan Ahmet Mert, tıp literatürüne girdi

Yeni Şafak
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 20:59 - 5/03/2015 Perşembe
Diğer
İlk çocukları genetik hastalıkla dünyaya gelen Bayer çiftinin, sağlıklı bir çocuğa sahip olma hayali gerçekleşti. Eczacı Seda Bayer ile bilgisayar mühendisi Burak Bayer’in ilk çocukları Yiğit’in dünyaya gelmesiyle yaşadıkları mutluluk 1,5 yıl sürdü. Yiğit’te dünyada çok az kişide rastlanan genetik bir hastalık bulunduğu saptandı. Talihsiz bir rastlantı sonucu hem anne hem de babanın taşıyıcı olduğu saptandı. Ancak buna rağmen çift, yeniden bebek sahibi olmak istedi. Doğacak çocuğun, hastalıklı dünyaya gelme ihtimali nedeniyle çift için tüp bebek yönteminde karar kılındı.

HASTALIKLI EMBRİYOLAR ELENDİ

Gen analiziyle hastalıklı embriyolar elendi, anneye sağlam embriyo transfer edildi. Tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Recai Bapuçcu, “PGD denilen yöntemle embriyolardan birer hücre alındı ve DNA’sına bakıldı. Embriyoların üçünün taşıyıcı, diğerlerinin ise hastalıklı olduğu saptandı. Anneye taşıyıcı embriyolardan en uygununu verdik. Böylece Ahmet Mert sağlıklı bir bebek olarak dünyaya geldi. Biyopsi alınıp DNA’ya bakıldıktan sonra sağlıklı embriyonun rahim içine konulmasıyla bu hastalıktan arınmış sağlıklı bir bebek dünyaya gelmesinin literatürde ilk olduğunu düşünüyoruz” dedi. 1992 yapımı, gerçek bir öyküden uyarlanan “Lorenzo’nun Yağı” filminde, hiçbir bilimsel eğitimi olmayan Odone çiftinin, zeytin ve kolza tohumu yağlarından oluşturdukları özel karışımla oğulları Lorenzo’yu amansız ADL hastalığının pençesinden kurtarmak için gösterdiği çaba işlenmişti. 
#Seda Bayer
#Burak Bayer
#Yiğit
9 yıl önce