|

NEFES alamıyorum!

Siyahi isyan spor sahalarına da taşındı. Futbolcular ve NBA oyuncuları maçlara siyahi genç Eric Garner’in boğulduğu sırada söylediği "I Can’t Breathe" (Nefes alamıyorum) yazan tişörtlerle çıkmaya başladı.

Yeni Şafak
04:00 - 10/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:18 - 9/12/2014 Salı
Diğer
EYLEMLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

ABD’de, siyahi Amerikalıların ölümünden sorumlu polislere jürinin takipsizlik kararı vermesinin ardından başlayan gösteriler spor sahalarına da yansıdı. Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) takımı Chicago Bulls oyuncusu Derrick Rose, Golden State Warriors'a karşı cumartesi günkü maç öncesinde, Eric Garner’in boğulduğu sırada söylediği "I can’t breathe" yazan tişört giyerek protestoda bulundu. 


BEN DE BUNU YAPABİLRİRİM!

Rose'un kararıyla ilgili görüş bildiren NBA yıldızı LeBron James de "Ben de bunu yapabilirim" açıklamasının ardından Cleveland Cavailers'ın Brooklyn Nets'le yaptığı maçta üzerinde "Nefes alamıyorum" yazan tişört giyerek, protestoların sahalara taşınmasına destek verdi. Nets oyuncuları Kevin Garnett, Deron Williams, Jarrett Jack, Alan Anderson ve Lebron James gibi isimler de eylemde yer aldı.


Futbolcular da eyleme başladı

NBA dışında pazar günü oynanan Amerikan Futbol Ligi’nde (NFL) de benzer bir protestoda bulunuldu. Detroit Lions oyuncusu Reggie Bush pazar günkü Tampa Bay maçından önce ‘’Nefes alamıyorum’’ tişörtüyle sahaya çıkmıştı. LeBron James’in ve bazı Nets’li oyuncuların protesto tişörtü giydiği Cavaliers-Nets maçında,  bazı eylemciler de maçın yapıldığı stadyumun önünde bir süreliğine hareketsiz yatarak  protestolara desteklerini gösterdi.


Polise yeni düzenleme

ABD Adalet Bakanlığı, federal emniyet teşkilatları tarafından din, ulusal köken, cinsiyet, cinsel kimlik ve cinsel eğilim temelinde kişilerin profilinin oluşturulmasını yasakladı. Federal emniyet teşkilatlarının, bireyleri fişlemesini yasaklayan düzenleme, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ile Sahil Muhafaza’nın da aralarında bulunduğu Adalet ve İç Güvenlik bakanlıklarının bazı birimleri tarafından uygulanacak. Uygulama, havalimanlarında  geçerli olmayacak.  

#ABD
#NBA
#Derrick Rose
9 yıl önce